Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στα …λευκά περιοχές του Νομού Λάρισας

Αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε αναφορά προς Προεδρείο της Βουλής  για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου.

Ο λόγος της αναφοράς, το κείμενο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σχετικά με τις εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες που προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού Λάρισας σε χωριά των Δήμων Φαρσάλων, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου και ζητούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το κείμενο της κείμενο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, έχει ως εξής: 

«Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσε η χθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού Λάρισας σε χωριά των Δήμων Φαρσάλων, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου. 

Η ΕΟΑΣΝΛ επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ και ζήτησε να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς  και άμεσα να πραγματοποιηθεί η εκτίμηση της ζημιάς ώστε να δοθούν έγκαιρα αποζημιώσεις και να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών. 

Στην επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαμε , ότι μεγάλος αριθμός εκτιμητών του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, κυρίως συμβασιούχοι,  πρόκειται να μεταφερθούν στην Βέροια για να ενισχύσουν το εκεί κατάστημα του ΕΛΓΑ και να γίνουν εκτιμήσεις για ζημιές που υπάρχουν σε καλλιέργειες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ΕΛΓΑ στην Λάρισα και την καθυστέρηση στην εκτίμηση των εκτεταμένων ζημιών στον Νομό από τον παγετό και την χαλαζόπτωση. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη δεν έχουν καθαρογραφεί και δεν έχουν αποσταλεί στους παραγωγούς τα πορίσματα από τις ζημιές του 2016 σε κεράσια, κάστανα και άλλα προϊόντα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδυναμωθεί ο ΕΛΓΑ από τους εκτιμητές όταν στο Νομό μας υπάρχουν τόσες πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες και θα δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση και την αποζημίωση της ζημιάς. 

Για μια ακόμη φορά και με αφορμή αυτό το γεγονός, αναδείχνεται η αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ  ώστε να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% το κεφάλαιο και την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Με πρόσληψη του απαραίτητου εργατικού δυναμικού ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλη την χώρα. 

    Άμεσα ζητάμε:

•    Να μην αποδυναμωθεί ο ΕΛΓΑ στην Θεσσαλία μεταφέροντας εκτιμητές σε άλλες περιοχές όταν στον Νομό μας υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμότητες. 

•    Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ από το 2011 και μετά παρά τις δεσμεύσεις που είχαν να δίνουν περίπου 35 εκατ. Ευρώ τον χρόνο για τις ανάγκες του ΕΛΓΑ. Με αυτά τα χρήματα που δεν έχουν αποδώσει στον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε όλη την χώρα. 

•    Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό και την χαλαζόπτωση ώστε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς και όχι μετά από 15-16 μήνες όπως πάει να γίνει στην περίπτωση των αγροτών Τυρνάβου και Αγιάς από τον περυσινό παγετό που δεν έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις αλλά και τα πορίσματα σε πολλές περιπτώσεις. 

Καλούμε τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές, συσπειρωμένοι στην ΕΟΑΣΝΛ και τους Αγροτικούς Συλλόγους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή