Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σταδιακή αύξηση των τυφώνων λόγω υπερθέρμανσης των ωκεανών

   Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στη φύση έχουν οδηγήσει στην υπερθέρμανση των ωκεανών του Ατλαντικού που αυτό με τη σειρά του έχει προκαλέσει πρωτοφανή αριθμό μεγάλων τυφώνων.

   Μέχρι το 2100 οι ετήσιοι τυφώνες θα φτάνουν τους 5 με 8 στον Ατλαντικό. Παρατηρείται δηλαδή σταδιακή αύξηση του ετήσιου αριθμού των τυφώνων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

   Η δυναμική των τυφώνων οφείλεται στο θερμό νερό που λειτουργεί ως καύσιμο για αυτούς. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 26 βαθμούς Κελσίου για να σχηματιστεί μια καταιγίδα. Όσο θερμότερο είναι το νερό, τόσο περισσότερο μπορεί να αντισταθεί στις δυνάμεις που θα μπορούσαν να το εξασθενήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη επιτρέποντας την πυροδότηση πολλαπλών και ισχυρών τυφώνων.

   Οι φυσικές και ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές έκανε τα νερά πιο ζεστά με αποτέλεσμα το ξέσπασμα περισσότερων καταιγίδων που καταλήγουν σε τυφώνες.

   «Θα δούμε πιο ενεργές εποχές τυφώνων όπως το 2017 στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Χίρο Μουρακάμι, επιστήμονας του κλίματος και ειδικός τυφώνων στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

   Η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μερικές από τις αιτίες που αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού και καταλήγει στη δημιουργία τυφώνων.

   Στον Ατλαντικό αναμένεται να αυξηθούν τα φαινόμενα τυφώνων κατά 2 ή περισσότερους καθώς υπάρχει η πρόβλεψη ταχύτερης υπερθέρμανσης του συγκεκριμένου ωκεανού.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή