Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τα χρέη προς τους Δήμους του Νομού Τρικάλων

Οι ρυθμίσεις, οι παραγραφές και τα όσα αναμένονται

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στη ρύθμιση χρεών προς τους Δήμους του Νομού Τρικάλων, με τις οικονομικές υπηρεσίες να βρίσκονται υπ’ατμόν ώστε να μπορέσουν να αφομοιώσουν χωρίς να σημειωθούν τα όσα προβλέπονται από το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr ανοίγουν τα όρια των προς ρύθμιση οφειλών, αφού εκτός από τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπαχθούν και τα χρέη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει όλα τα χρέη προς τους δήμους:

-Οφειλές από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)

-τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού

-τον Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων

-τα διάφορα Δυνητικά Δημοτικά Τέλη και

-τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Περιλαμβάνει επίσης χρέη:

-από πρόστιμα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)

-τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που επιβάλλονται από δημοτικές επιχειρήσεις

-τέλη κοιμητηρίων

-τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις τόσο για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, όπου χιλιάδες οφειλέτες θα μπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023 όσο και για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και της πανδημίας (36-72 δόσεων) των 200.000 οφειλετών που τις έχουν χάσει.

Χρέη προς τους δήμους: Πώς θα γίνονται οι παραγραφές

Η παραγραφή πλέον των χρεών προς τους δήμους θα είναι στην πενταετία. Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ενιαία αντιμετώπιση του χρόνου παραγραφής χρεών προς τους δήμους, ύστερα από διάστημα πέντε ετών που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει παραγραφή οφειλών προς τους Δήμους στην πενταετία, καλύπτει μεταξύ άλλων τέλη και χρεώσεις που αφορούν κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και την ακίνητη περιουσία. Αυτό δεν ισχύει όμως για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή