Στερέωση του βράχου του Σπηλαίου της Θεόπετρας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Υπογράφεται το επόμενο διάστημα από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό η σύμβαση  για τη στερέωση του βράχου  του Σπηλαίου της Θεόπετρας που οδηγεί στην ασφαλή επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.779.785 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης της ευστάθειας του αρχαιολογικού χώρου κατά μήκος της διαδρομής  πρόσβασης και εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών στον εξωτερικό χώρο του Σπηλαίου.

«Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά την βελτίωση της ποιότητας ζωής» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020  και τις τεχνικές μας υπηρεσίες,  υπογράφουμε τη σύμβαση που οδηγεί στην επαναλειτουργία, με όρους πλήρους ασφάλειας,  ενός μοναδικής  σημασίας  αρχαιολογικού χώρου. Το Σπήλαιο της Θεόπετρας, μια από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Εποχής του Λίθου στον ελλαδικό χώρο, είναι το πρώτο ανασκαφικό σπήλαιο της Θεσσαλίας με ευρήματα σε ενιαίο χώρο, από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή μέχρι  το τέλος της Νεολιθικής Εποχής, χωρίς χρονικά κενά. Εμπεριέχει έτσι, στοιχεία δύο πολύ σημαντικών πολιτιστικών μεταβάσεων:   την αντικατάσταση του Νεάντερνταλ από τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και τη μετάβαση από τον άνθρωπο-τροφοσυλλέκτη στον άνθρωπο-γεωργό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε  με πόρους του ΕΣΠΑ τη δημιουργία  του Κέντρου  Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης στη Θεόπετρα, που  προσφέρει μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία στον επισκέπτη, αναβαθμίζει  τον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής και δημιουργεί  συνθήκες ανάπτυξης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι παρεμβάσεις

 Με το έργο προβλέπονται:

-Εργασίες αντιστήριξης βραχομάζας

-Καθαιρέσεις επικρεμάμενων βραχωδών τεμαχίων

-Αγκυρώσεις μεμονωμένων τεμαχίων στα εξωτερικά πρανή πρόσβασης και παρειών του σπηλαίου

-Τοποθέτηση φραχτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων

-Τοποθέτηση αγκυρωμένου πλέγματος επένδυσης των βραχωδών πρανών

-Εγκατάσταση ικριωμάτων

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Στο ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Στο ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο Δήμαρχος Τρικκαίων

Ο Νίκος Σακκάς, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, συμμετέχει στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας …
Προειδοποίηση σε κτηνοτρόφους Τρικάλων για επερχόμενους κεραυνούς

Προειδοποίηση σε κτηνοτρόφους Τρικάλων για επερχόμενους κεραυνούς

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρικκαίων για προστασία ζώων και πολιτών ενόψει καταιγίδων …