Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στη Μιρμιτζάλα των Αγράφων ο Σ.Π.ΟΡ.Τ.

Ταξιδεύουμε και ανηφορίζουμε τον φιδογυριστό δρόμο στην πλαγιά του Τυμπάνου, σαράντα πέντε λεπτά από τα Τρίκαλα και βρισκόμαστε στο πέρασμα του Τυμπάνου προς την ορεινή Αργιθέα, με τα περισσότερα γνωστά σε μας από άλλες διαδρομές βουνά.

Σήμερα θα κατευθυνθούμε σε έναν άλλο προορισμό στο Δυτικό άκρο του Ν. Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο της Μυρμηγκιάς στα 1542μ που αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος των Αγράφων και της Νότιας Πίνδου.

Αφού περάσαμε τον αυχένα του Τυμπάνου κατηφορίσαμε τώρα προς το χωριό Αργιθέα με το μικρό πέτρινο γεφύρι στην αρχή του χωριού. Περνάμε σύντομα από ανάμεσα από τα πέτρινα σπίτια και συνεχίζουμε την πορεία μας προς τον μικρό οικισμό Αγορασιά με μικρή στάση. Σύντομα περνάμε στην απέναντι απότομη πλαγιά της Πυρίνας που κάτω χαμηλά στη ρεματιά βρίσκεται η αρχαιότερη και μεγαλύτερη σε μήκος και σε ύψος τοξωτή πέτρινη γέφυρα της Αργιθέας και όχι μόνο.

Κατευθυνόμαστε τώρα προς τη γέφυρα Κοράκου, και αφού περάσαμε την τέταρτη τοξωτή γέφυρα του Πετρωτού και τις σήραγγες της Συκιάς αντικρίσαμε τον Αχελώο με το λευκό χρώμα στο διάβα του.

Στα δεξιά μας διακρίνουμε το ερειπωμένο Φυλάκιο και στη μια πλευρά διακρίνουμε τη βάση της πέτρινης καμάρας που ονομάζεται «Γέφυρα Κοράκου» που βρίσκονταν ανάμεσα στα γειτονικά χωριά Πετρωτό και Πηγές Άρτας. Εκεί ο Αχελώος είχε ζευχθεί στα 1514 με το πέτρινο γεφύρι Κοράκου με επιμέλεια και δαπάνη του Αρχιεπισκόπου Λαρίσης Αγίου Βησσαρίωνος.

Τώρα λίγο πιο κάτω τσιμεντένια γέφυρα ενώνει τις δύο πλευρές..

Κατευθυνόμαστε στα αριστερά της κοίτης του Αχελώου με τον ασφάλτινο δρόμο να κατευθύνεται προς Βραγγιανά – Αργύρι – Καταφύλλι.

Η διαδρομή μας είναι φανταστική έχοντας πάντα δεξιά τον όμορφο Αχελώο με το μεγαλύτερο λευκό φάρδος από κάθε άλλο ποτάμι.

Μετά από είκοσι δύο χιλιόμετρα μέσα στο πράσινο δρόμο βρισκόμαστε στο χωριό Καταφύλλι.

Ο δρόμος σταματά στην μικρή πλατεία με το μαγαζάκι και τους λιγοστούς πελάτες. Δεξιά μας στο πάνω διάζωμα βρίσκεται η εκκλησία με το ωραίο καμπαναριό και πιο πέρα το σχολείο. Είναι το πιο αραιοκατοικημένο χωριό της Αργιθέας και το χωρίζει από την ΄Ηπειρο και το Βάλτο ο θρυλικός Αχελώος.

Από δω η ανάβασή μας αρχίζει προς την κορυφή Μιρμιτζάλα. Ο ήλιος καίει τα πρόσωπά μας και το σώμα μας βαρύ, ανηφορίζει στην αρχή σε χωματόδρομο που βγαίνει σε μικρό οροπέδιο, και από εκεί σε ράχη γυμνή μέσα σε μεγάλους κροκαλοπαγείς όγκους μας βγάζει στην κορυφή της Μιρμιτζάλας ή Μυρμηγκιάς.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ – ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ
Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ 2 – 42100 ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΗΛ. FAX 243172077
eMail:[email protected]

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή