Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στη σύσκεψη για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας ο Θανάσης Λιούτας

Και αυτή τη φορά με τα ερωτήματα και τις τοποθετήσεις του, ο κ. Λιούτας έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα που αφορούν όλους τους πληγέντες του Νομού Τρικάλων.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 11η Γενάρη του 2024, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, παρουσία όλων των αρμόδιων Υπουργών και στελεχών, συμμετείχε και ο Βουλευτής Τρικάλων, Θανάσης Λιούτας.

Ο Τρικαλινός Βουλευτής τοποθετήθηκε με σκοπό, να μεταφερθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πληγέντες συμπολίτες μας,  κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά, καθώς και σύσσωμου του αγροκτηνοτροφικού και επιχειρηματικού μας κόσμου, και να αποσαφηνιστούν οι λύσεις που εκκρεμούν σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ειδικότερα, αναφορικά με τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους μας, ο Θανάσης Λιούτας ρώτησε πότε θα αποζημιωθούν και οι παραγωγοί – τόσο του φυτικού, όσο και του ζωικού κεφαλαίου (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών κ. αλ.) – οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι πως και αυτή η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί άμεσα, μέσα από το γεωργικό αποθεματικό ύψους 15,8 εκατομμυρίων ευρώ του 2023. ‘Εως το τέλος του μήνα θα έχουμε το οριστικό σχέδιο υλοποίησης από την ΕΕ.

Αναφορικά με το εξαιρετικά σημαντικό μέτρο της αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Επιπρόσθετα ο Θανάσης Λιούτας αναφέρθηκε και στην αδυναμία των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, των ΤΟΕΒ, και των αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων, να ανταποκριθούν στις οφειλές του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της οικονομικής ζημιάς στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της θεομηνίας, και στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης απάντησε ότι βάσει της νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων, όσες διακοπές ρεύματος έχουν ήδη γίνει– και οι οποίες ήταν τεχνικό λάθος εφόσον υπάρχει η σχετική νομοθετική παρέμβαση – αποκαθίστανται. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους πληγέντες παραγωγούς, υπάρχουν συνολικά 17000 περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Από τις 379 διακοπές που είχαν πραγματοποιηθεί ως τεχνικό λάθος όπως εξηγήθηκε, οι 78 έχουν ήδη διευθετηθεί και οι 301 επανασυνδέονται από χθες.

Ο Τρικαλινός Βουλευτής σχετικά με την ανάγκη της επιτάχυνσης του ελέγχου των ζημιών που προκλήθηκαν σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, επανέλαβε – όπως ήδη είχε αναφέρει και στον αρμόδιο Υφυπουργό, για θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, στον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο κατά τη σύσκεψη στη ΔΕΕΠ Τρικάλων το προηγούμενο διάστημα, ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι επιτροπές που έχουν οριστεί από την Περιφέρεια. Ειδικότερα ανέφερε ότι οι έξι επιτροπές που υπάρχουν δεν επαρκούν για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, με συνέπεια να έχουν ελεγχθεί μόλις 2000 από τις 5000 αιτήσεις στον Νομό Τρικάλων.

Η απάντηση στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Λιούτα ήταν πώς το επόμενο διάστημα θα προστεθούν επιπλέον 26 ελεύθεροι επαγγελματίες, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτροπών και σε επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου, ώστε κατόπιν να προχωρήσει πιο γρήγορα και η διαδικασία της πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων.

Ο Θανάσης Λιούτας ζήτησε για ακόμη μια φορά την επιτάχυνση όλων των πληρωμών αναφορικά με τις αποζημιώσεις της πρώτης αρωγής για κάθε πληγέντα συμπολίτη μας, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης και στήριξης όλων των πληγεισών επιχειρήσεων του τόπου μας.

 

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή