Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στη Βουλή ρεπορτάζ του Trikalanews.gr μετά από ερώτηση της Μαρίνας Κοντοτόλη

Το πρόβλημα των Λαϊκών Κατοικιών Φαρκαδόνας και της μη απόδοσης αποζημιώσεων έθεσε προς απάντηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του νομού Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, με κατάθεση Κοινοβουλευτικής Αναφοράς προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας να απαντήσουν στη Βουλή για την απαράδεκτη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι λιγοστοί ιδιοκτήτες των λαϊκών κατοικιών Φαρκαδόνας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η ερώτηση προέκυψε μετά από δημοσίευμα του Trikalanews.gr. Όπως είχε επισημανθεί στο σχετικό ρεπορτάζ, οι ιδιοκτήτες των λαϊκών κατοικιών τις εγκαταλείπουν κι αναζητούν στέγη σε κοντέινερ στην προσφυγική δομή του Κουτσόχερου, εφόσον, ενώ είναι πλημμυροπαθείς, δεν τους αποδίδονται οι αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τις κατοικίες τους. Γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δεν τους επιτρέπουν να έχουν πλήρη κυριότητα στα σπίτια που κατοικούν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων Μαρίνα Κοντοτόλη, «Κι ενώ οι άστεγοι από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου βιώνουν την προσφυγιά στα σιδερένια κουτιά του Κουτσόχερου, η κυβέρνηση δεν φρόντισε όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι άστεγοι, αλλά και να διαθέσει τα άδεια διαμερίσματα των λαϊκών κατοικιών στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Φαρκαδόνας.

Γι’ αυτό και καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν εγγράφως τι πρόκειται να πράξουν για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που διευρύνει το ήδη οξύ στεγαστικό πρόβλημα, πέρα από τα λόγια και τις υποσχέσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων».

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για:
τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
την κα Υπουργό Εσωτερικών
Τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι ιδιοκτήτες των Λαϊκών Κατοικιών Φαρκαδόνας μετά τις πλημμύρες».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της το δημοσίευμα του ηλεκτρονικής τύπου, Trikalanews.gr, με τίτλο: «Ερήμωσαν οι Λαϊκές Κατοικίες Φαρκαδόνας μετά τις πλημμύρες», το καταθέτει ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καλώντας τους να απαντήσουν στη Βουλή, αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες των Λαϊκών Κατοικιών Φαρκαδόνας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023.

Στο δημοσίευμα του Trikalanews.gr αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Άφησαν πίσω τους το κατεστραμμένο βιος τους και έφυγαν σε αναζήτηση στέγης για τη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, αλλά και όπου αλλού μπορούσαν να βρούνε ένα «κεραμίδι» για τους σκεπάσει οι κάτοικοι των σπιτιών στις Λαϊκές Κατοικίες Φαρκαδόνας.

Από τις 13-14 οικογένειες, σήμερα κατοικούν πλέον στα σπίτια μόλις τέσσερις που παλεύουν μέσα στην απόγνωση να επαναφέρουν τη ζωή τους και χωρίς να λάβουν μάλιστα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.

Ένας εκ των ελάχιστων κατοίκων που έχουν απομείνει, επισήμανε ότι με βάση τα όσα έχουν ενημερωθεί μέχρι τώρα, δεν δικαιούνται ούτε ευρώ αποζημίωσης.

Οι κάτω όροφοι των σπιτιών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ οι φθορές συνεχίζουν. Οι σοβάδες των τοίχων ακόμη και στους πάνω ορόφους αρχίζουν να πέφτουν. Τα πατώματα φουσκώνουν. Τα υπόγειά είναι κατεστραμμένα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2024

Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα από το Trikalanews.gr.

Η καταθέτουσα Βουλευτής
Κοντοτόλη Μαρίνα

Ερήμωσαν οι Λαϊκές Κατοικίες Φαρκαδόνας μετά τις πλημμύρες
Από τις 14 οικογένειες έμειναν πίσω μόλις οι τέσσερις – Χωρίς αποζημιώσεις οι κάτοικοι

Άφησαν πίσω τους το κατεστραμμένο βιος τους και έφυγαν σε αναζήτηση στέγης για τη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο αλλά και όπου αλλού μπορούσαν να βρούνε ένα «κεραμίδι» για τους σκεπάσει οι κάτοικοι των σπιτιών στις Λαϊκές Κατοικίες Φαρκαδόνας.

Από τις 13-14 οικογένειες, σήμερα κατοικούν πλέον στα σπίτια μόλις τέσσερις που παλεύουν μέσα στην απόγνωση να επαναφέρουν τη ζωή τους και χωρίς να λάβουν μάλιστα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, οι κάτοικοι των σπιτιών δεν είχαν αποκτήσει ακόμη ιδιοκτησιακά παραχωρητήρια ενώ οι κατοικίες μετά από μια γραφειοκρατική περιπέτεια και οργανισμούς που καταργήθηκαν, συγχωνεύτηκαν κτλ, πέρασαν ως ιδιοκτησία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μιλώντας για όλα αυτά στο Trikalanews.gr ένας εκ των ελάχιστων κατοίκων που έχουν απομείνει, κ. Δημήτρης Χαλκιάς, επισήμανε ότι με βάση τα όσα έχουν ενημερωθεί μέχρι τώρα, δεν δικαιούνται ούτε ευρώ αποζημίωσης. «Ο κόσμος έχει αφήσει τα σπίτια του που χρόνια κατοικούσε και αναζήτησαν αλλού στέγη προσωρινή ή και μόνιμη πλέον. Χωρίς την παραμικρή αποζημίωση πώς θα μπορέσει ο κόσμος να φτιάξει ξανά τα σπίτια του;» αναρωτιέται.

Οι κάτω όροφοι των σπιτιών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ οι φθορές συνεχίζουν. «Οι σοβάδες των τοίχων ακόμη και στους πάνω ορόφους αρχίζουν να πέφτουν. Τα πατώματα φουσκώνουν. Τα υπόγειά μας είναι κατεστραμμένα. Κάποιοι από τους γείτονές μου που πλημμύρισαν αναγκάζονται χωρίς καμία οικονομική στήριξη, να ανάβουν καλοριφέρ ή σόμπες για να μπορέσουν να στεγνώσουν οι τοίχοι των σπιτιών τους και να μπορέσουν την Άνοιξη να κάνουν έστω ελάχιστες παρεμβάσεις και να τα ξανακατοικήσουν»

Από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, φαίνεται να επιχείρησαν τον καθαρισμό σπιτιών που όμως δεν κατοικούνταν. Τι θα απογίνουν όμως οι άνθρωποι που έχουν μείνει όμηροι της γραφειοκρατίας χάνοντας τα σπίτια τους μέσα σε μια νύχτα;

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή