Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στη Βουλή τα αιτήματα δεκατεσσάρων Κοινοτήτων του Ν. Τρικάλων που έχουν υποστεί καταστροφές από τον Daniel

Μ. Κοντοτόλη: «Να αποκατασταθεί άμεσα η γέφυρα της Διάβας και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα χιλιάδων πολιτών κι επαγγελματιών»

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  με Αναφορά που κατατέθηκε σήμερα προς  τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και Δικαιοσύνης, τα αιτήματα δεκατεσσάρων (14) Κοινοτήτων του Ν. Τρικάλων, Δήμου Μετεώρων, που έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel, το Σεπτέμβριο του 2023.

Ειδικότερα, κάτοικοι κι επαγγελματίες, εκφράζοντας την αγωνία και την απόγνωση χιλιάδων κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων Αηδόνας, Αμαράντου, Αμπελοχωρίου, Γλυκομηλιάς, Διάβας, Ελαφίου, Καλομοίρας, Καλογριανής, Καστανιάς, Κλεινοβού, Κρύας Βρύσης, Ματονερίου, Παλαιοχωρίου και Χρυσομηλιάς, υπέβαλαν μία σειρά αιτημάτων άμεσης ικανοποίησης, όπως αυτά διαμορφώθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στη Διάβα στις 20-1-2024.

Ως κυρίαρχο αίτημα, χωρίς να απεμπολούν τα υπόλοιπα, αναδεικνύεται η άμεση αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης από τη Γέφυρα της Διάβας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες κι έχει αποκόψει τη συγκοινωνία για δεκάδες χωριά, ενώ είχαν δαπανηθεί πρόσφατα εκατοντάδες εκατομμύρια για την θωράκισή της από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συνακόλουθα, μεταξύ άλλων ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να στηριχθούν οικονομικά οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, να αυξηθούν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, να επιδοτηθεί το κόστος ρεύματος, να ανασταλούν οι οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες, να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους, καθώς έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες από το Σεπτέμβριο και μετά, για να μην εγκαταλείψουν και οι τελευταίοι τα χωριά τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

  1. τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
  2. τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  3. τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  4. τον κ. Υπουργό Οικονομικών
  5. τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας
  6. τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Άμεση και καθολική ικανοποίηση των αιτημάτων τους ζητούν κάτοικοι κι oι επαγγελματίες από 14 Κοινότητες του Δήμου Μετεώρων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, με προτεραιότητα στη Γέφυρα της Διάβας».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  έχοντας υπόψη της την από 20/1/2024 επιστολή κατοίκων κι επαγγελματιών δεκατεσσάρων (14) Κοινοτήτων του Δήμου Μετεώρων, την καταθέτει ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και Δικαιοσύνης, προκειμένου να απαντήσουν άμεσα κι υπεύθυνα στη Βουλή για το τι πρόκειται να πράξουν αναφορικά με τα αιτήματά τους, όπως αυτά διαμορφώθηκαν σε ευρεία σύσκεψη στην Κοινότητα Διάβας.

Στην επιστολή τους οι κάτοικοι κι oι επαγγελματίες των Τοπικών Κοινοτήτων Αηδόνας, Αμαράντου, Αμπελοχωρίου, Γλυκομηλιάς, Διάβας, Ελαφίου, Καλομοίρας, Καλογριανής, Καστανιάς, Κλεινοβού, Κρύας Βρύσης, Ματονερίου, Παλαιοχωρίου και Χρυσομηλιάς ζητούν την άμεση και ολοσχερή ικανοποίηση των αιτημάτων τους:

Αναφορικά με τις ανάγκες των πολιτών:

  • Άμεση αποκατάσταση της γέφυρας(Διάβας) και συνεχή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του έργου.
  • Βελτίωση του δρόμου που διανύουν τώρα οι δημότες για την ασφαλή διέλευσής τους (διαγράμμιση, διαπλάτυνση κλπ)
  • Να χορηγηθούν και να επιτραπούν εκτάκτως από το ΚΤΕΛ απογευματινά δρομολόγια και το Σάββατο για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.
  • Να δοθεί οικονομική ενίσχυση και βοήθεια χρηματικού ποσού 2.000,00e ανά οικογένεια στους πολίτες λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που έχουν υποστεί το τελευταίο πεντάμηνο λόγω της πτώσης της γέφυρας.
  • Προσωρινή διάβαση μέσα από την κοίτη του ποταμού σε περίπτωση που δεν δύναται να επιδιορθωθεί προσωρινά η υπάρχουσα γέφυρα έτσι ώστε να συνδεθεί άμεσα ο μισός Δήμος με τον άλλο μισό. 
  • Ενημέρωση πολιτών για την απόφαση της εισαγγελικής έρευνας που διεξήχθη για την πτώση της γέφυρας το 2016.

Αναφορικά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων:

  • Αναστολή οφειλών έναντι δημοσίου και τραπεζών και αναστολή κατάθεσης δόσεων οποιαδήποτε οφειλής μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας.
  • Μείωση κατά 50% της τιμής της κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα και να αποτραπεί η διακοπή ρεύματος για κάθε επιχείρηση.
  • Να δοθεί οικονομική βοήθεια χρηματικού ποσού 5.000,00e προς τις επιχειρήσεις, χωρίς να είναι επιστρεπτέα, για τη ζημιά που έχουν υποστεί το τελευταίο πεντάμηνο.
  • Να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές σε κάθε κτηνοτρόφο και σε κάθε κτηνοτροφική επιχείρηση.
  • Να δοθούν στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί βάσει των αιτήσεων που κατάθεσαν στην «αρωγή»

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2024

Ακολουθεί η επιστολή κατοίκων κι επαγγελματιών των Τοπικών Κοινοτήτων .  

Η  καταθέτουσα Βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 20/01/2024 ΔΙΑΒΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Αναφορικά με τις ανάγκες των πολιτών

  1. Άμεση αποκατάσταση της γέφυρας και συνεχή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του έργου.
  2. Βελτίωση του δρόμου που διανύουν τώρα οι δημότες για την ασφαλή διέλευσής τους (διαγράμμιση, διαπλάτυνση κλπ)
  3. Να χορηγηθούν και να επιτραπούν εκτάκτως από το ΚΤΕΛ απογευματινά δρομολόγια και το Σάββατο για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.
  4. Να δοθεί οικονομική ενίσχυση και βοήθεια χρηματικού ποσού 2.000,00e ανά οικογένεια στους πολίτες λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που έχουν υποστεί το τελευταίο πεντάμηνο λόγω της πτώσης της γέφυρας.
  5. Προσωρινή διάβαση μέσα από την κοίτη του ποταμού σε περίπτωση που δεν δύναται να επιδιορθωθεί προσωρινά η υπάρχουσα γέφυρα έτσι ώστε να συνδεθεί άμεσα ο μισός Δήμος με τον άλλο μισό.
  6. Ενημέρωση πολιτών για την απόφαση της εισαγγελικής έρευνας που διεξήχθη για την πτώση της γέφυρας το 2016.

Αναφορικά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων

  1. Αναστολή οφειλών έναντι δημοσίου και τραπεζών και αναστολή κατάθεσης δόσεων οποιαδήποτε οφειλής μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας.
  2. Μείωση κατά 50% της τιμής της κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα και να αποτραπεί η διακοπή ρεύματος για κάθε επιχείρηση.
  3. Να δοθεί οικονομική βοήθεια χρηματικού ποσού 5.000,00e προς τις επιχειρήσεις, χωρίς να είναι επιστρεπτέα, για τη ζημιά που έχουν υποστεί το τελευταίο πεντάμηνο.
  4. Να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές σε κάθε κτηνοτρόφο και σε κάθε κτηνοτροφική επιχείρηση.
  5. Να δοθούν στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί βάσει των αιτήσεων που κατάθεσαν στην «αρωγή»

Ζητάμε την άμεση και ολοσχερή ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας προς εξυπηρέτηση και ενίσχυση των δημοτών του Δήμου Μετεώρων που επλήγησαν από το καιρικό φαινόμενο Daniel και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας ως τις 31 01 2024.

Με εκτίμηση,

Οι κάτοικοι και oι επαγγελματίες των Τοπικών Κοινοτήτων Αηδόνας, Αμαράντου, Αμπελοχωρίου, Γλυκομηλιάς, Διάβας, Ελαφίου, Καλομοίρας, Καλογριανής, Καστανιάς, Κλεινοβού, Κρύας Βρύσης, Ματονερίου, Παλαιοχωρίου, Χρυσομηλιάς.

 

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή