Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στη Βουλή το ζήτημα της αποζημίωσης των Τρικαλινών πληγέντων

Πόσοι δικαιούνται τα 6.600 ανά δημοτική ενότητα και πότε θα τα λάβουν; – Η Μαρίνα Κοντοτόλη καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν

 

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αποζημίωσης των 6.600€ των πλημμυροπαθών, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών, τις ζημιές σε οικοσκευή και τις απλές επισκευαστικές εργασίες στο Νομό Τρικάλων.

Την ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,  κατέθεσαν 24 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, ζητώντας απαντήσεις γιατί δεν έχει ακόμα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πλημμυροπαθών το ποσό των 6.600 ευρώ, που υποτίθεται ότι θα καταβάλλονταν άμεσα και χωρίς τη διαδικασία ελέγχου από τις επιτροπές στις περιοχές που η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει χαρακτηρίσει ως καθολικά πλημμυροπαθείς.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί, για τις περιοχές Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Φωτάδα, Παραπόταμος, Γεωργανάδες, Φανερωμένη, Κεραμίδι και Βαλομάνδρι, η αποζημίωση θα δοθεί αυτοματοποιημένα χωρίς να απαιτείται αυτοψία από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ).

Παρόλα αυτά, η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχειλίζει, καθώς ένα μήνα σχεδόν μετά, δεν έχουν κατατεθεί τα 6.600 ευρώ, παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών. Αναρωτιέται, επομένως, κανείς, πώς επιβιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, πώς αντιμετωπίζουν τα πρώτα έξοδα, πώς να βρουν το κουράγιο να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, όταν βλέπουν ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Γι’ αυτό καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να απαντήσουν: πόσοι είναι οι δικαιούχοι ανά Δημοτική Κοινότητα στο Ν. Τρικάλων, σε πόσους έχει κατατεθεί το ποσό των 6.600€ και πότε πρόκειται να κατατεθεί σε όλους τους δικαιούχους.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

 

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

2. Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 

Θέμα: «Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση. Να αποδοθούν άμεσα σε όλους τους πλημμυροπαθείς τα 6.600€ για τις πρώτες ανάγκες, τις ζημιές σε οικοσκευή και τις απλές επισκευαστικές εργασίες στο Νομό Τρικάλων».

 

Ένα μήνα σχεδόν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel», οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση αποζημίωση κι αποκατάσταση των καταστροφών δεν έχουν υλοποιηθεί. Ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες δυσκολίες οι κάτοικοι του Νομού Τρικάλων, νιώθουν οργή κι αγανάκτηση.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι με διαδικασίες εξπρές θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και μάλιστα ταχύτερα από αυτές της κακοκαιρίας του «Ιανού». Ποιος να πιστέψει, όμως, ότι οι διαδικασίες θα είναι εξπρές, όταν η Υπουργική Απόφαση για τις αποζημιώσεις του «Ιανού» δημοσιεύτηκε μόλις λίγες μέρες μετά την κακοκαιρία «Daniel» και συγκεκριμένα στις 13/9/2023 (ΦΕΚ 5417/17483/13-9-2023), τρία ολόκληρα χρόνια μετά;

Επισημαίνουμε ότι ειδικά για τις καθολικά πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ και συνολικά στο ποσό των 6.600 ευρώ, μαζί με το ποσό για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες.

Ειδικότερα, εφόσον η κατοικία βρίσκεται εντός των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν καθολικά σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, δύναται η ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών, ή/και αντικατάσταση οικοσκευής, να πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα, αρχικά συνολικού ύψους 6.600 ευρώ για την κύρια κατοικία, χωρίς να απαιτείται αυτοψία από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ).

Για το Νομό Τρικάλων οι καθολικά πληγείσες περιοχές είναι: Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Φωτάδα, Παραπόταμος, Γεωργανάδες, Φανερωμένη, Κεραμίδι και Βαλομάνδρι.

Οι υπόλοιπες περιοχές που έχουν επίσης υποστεί ζημιές πρόκειται να αποζημιωθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov κι από τη διασταύρωση των στοιχείων των αρμόδιων επιτροπών ελέγχου και καταγραφής ζημιών.

Όπως, όμως, καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς του Νομού Τρικάλων, σχεδόν ένα μήνα μετά, μόνο ένα μέρος μόνο των πληγέντων έχει λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 6.600€, ακόμα και στις καθολικά πληγείσες περιοχές που αναφέρονται παραπάνω.

Κι εδώ εμφανίζεται η οργή των κατοίκων που ακούνε «αποζημίωση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες» κι ένα μήνα μετά δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Πώς ζουν άραγε αυτοί οι άνθρωποι ένα μήνα τώρα. Πώς ψωνίζουν τα βασικά αγαθά για να σταθούν στη ζωή. Τι να πιστέψουν από αυτά που ακούνε και δε βλέπουν παρά μόνο λάσπες, σκουπίδια, νεκρά ζώα και λασπόνερα στις περιουσίες τους.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν υποχρέωση όχι μόνο να τηρήσουν τις εξαγγελίες τους, αλλά να λάβουν και πρόσθετα μέτρα, καθώς τα ήδη ανακοινωθέντα δεν καλύπτουν επαρκώς όλες τις επιπτώσεις από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι των Τρικάλων, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1. Πόσοι είναι οι δικαιούχοι πλημμυροπαθείς ανά Δημοτική Κοινότητα από τις καθολικά πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων;

2. Σε πόσους έχει αποδοθεί σε ένα μήνα το ποσό των 6.600€, χωρίς αυτοψία από τη ΓΔΑΕΦΚ ;

3. Πότε πρόκειται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων στο σύνολό τους στις περιοχές Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Φωτάδα, Παραπόταμος, Γεωργανάδες, Φανερωμένη, Κεραμίδι και Βαλομάνδρι ;

4. Πότε πρόκειται να πιστωθούν οι λογαριασμοί για το ποσό που δικαιούνται στις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν και που απαιτείται αυτοψία από τη ΓΔΑΕΦΚ ;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

 

Κοντοτόλη Μαρίνα

Παππάς Νικόλαος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θρασκιά Ουρανία

Καραμέρος Γεώργιος

Κασιμάτη Ειρήνη

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

ΤζούφηΜερόπη

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή