Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στη Βουλή οι καταστροφές στο ν. Τρικάλων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κατέθεσαν χθες  βουλευτές του ΚΚΕ για το ζήτημα των καταστροφών από στην αγροτική παραγωγή από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Η ερώτηση

Μεγάλες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, έντονη βροχόπτωση, δυνατός άνεμος), που επικράτησαν το περασμένο Σάββατο 17 Ιούνη 2017 σε Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Τρικάλων Πύλης και Καλαμπάκας.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πληγεί καλλιέργειες καλαμποκιού, βαμβακιού, σιτηρά, τριφύλλια, αμπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική και αγγίζει το 100%.

Από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο Νομός Τρικάλων πλήττεται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια  στην αναμενόμενη παραγωγή -μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση- και επιπλέον χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη ίδια στιγμή μάλιστα  που το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτική της Ε.Ε. και των Κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α.).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις άμεσα για το σύνολο των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, να αποζημιωθούν δίκαια και έγκυρα οι αγρότες στο 100% της ζημιάς με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τέτοια καιρικά φαινόμενα.

• Να ληφθούν μέτρα κάλυψης των απωλειών του εισοδήματος και να γίνει άτοκη αναστολή των χρεών των πληγέντων.

Οι Βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης
Κώστας Στεργίου

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή