Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στη "Νύχτα των Κρυστάλλων" καθρεφτίστηκε το Ολοκαύτωμα

Συνέβη, 80 χρόνια πριν. Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938. Ήταν το πρώτο μαζικό πανεθνικό πογκρόμ του ναζιστικού καθεστώτος κατά των Εβραίων. Η μαζική δηλαδή και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον των Εβραίων με την ταυτόχρονη καταστροφή των σπιτιών, των επιχειρήσεων και των θρησκευτικών τους χώρων. 

Η νύχτα  έμεινε γνωστή και γράφτηκε στην Ιστορία ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων» καθώς τα Γερμανικά Τάγματα Εφόδου SS σε όλη τη Γερμανία (και στην Αυστρία), έσπασαν τις βιτρίνες των καταστημάτων των Εβραίων. 

Μοιραία σύμπτωση; Την ίδια μέρα, μερικά χρόνια πριν, στις 9 Νοεμβρίου 1925, στη Γερμανία, είχαν ιδρυθεί τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).

Στη διάρκεια εκείνης της νύχτας, μόνο στη Γερμανία, η ναζιστική αγριότητα ξέσπασε σπάζοντας περισσότερα από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα. Πυρπολήθηκαν 1.574 συναγωγές (σχεδόν όσες υπήρχαν στη Γερμανία) και βεβηλώθηκαν πολλά εβραϊκά νεκροταφεία. 

Στις υλικές λεηλασίες,  να σημειωθεί ότι υπήρξαν και σωματικές και ψυχικές λεηλασίες – καθώς μέχρι το ξημέρωμα όσο και την επόμενη ημέρα 10 Νοεμβρίου 1938 – έγιναν αρκετοί βιασμοί γυναικών.

Περισσότεροι από 30.000 άνδρες Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (Νταχάου, Μπούχενβαλντ , Ζάξενχαουζεν). 

Δολοφονήθηκαν πολλοί Εβραίοι, ο ακριβής αριθμός δεν έχει εξακριβωθεί. Κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια άλλων Εβραίων που εξαναγκάστηκαν από τα SS να παρακολουθούν. 

Δολοφονήθηκαν επίσης αρκετοί Γερμανοί που έμοιαζαν με Εβραίους! 

Ο παραλογισμός του Αδόλφου Χίτλερ και οι θηριωδίες μόλις είχαν ξεκινήσει να παίρνουν σάρκα και οστά. 

Η «Νύχτα των Κρυστάλλων», συνέβη,  ένα περίπου χρόνο πριν την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου 1939,  που ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η νύχτα της 9ης προς 10ης Νοεμβρίου 1938 στη Γερμανία, ουσιαστικά, σήμανε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή