Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στην αγκαλιά της αρκαδικής γης ο 29χρονος υποσμηναγός – Θρήνος στο «ύστατο χαίρε»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και οδύνης συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι καθώς και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησαν τον 29χρονο υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα κατά τη συντριβή του F-4 Phantom στην Ανδραβίδα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Η εξόδιος ακολουθία για τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, ενώ η ταφή του πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του άτυχου 29χρονου, που έφτασαν με τη φωτογραφία του γιου τους αγκαλιά λίγο μετά τις 9 και μισή το πρωί στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία.

Ο πατέρας και η μητέρα του 29χρονου έφτασαν στην εκκλησία για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στο παιδί τους. Μαζί τους ο ένας από τους αδερφούς του Μάριου – Μιχαήλ, μαζί με την κοπέλα του πιλότου, ενώ ο δεύτερος αδερφός βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

O πατέρας του αδικοχαμένου 29χρονου, φώναξε «παιδί μου» όταν το φέρετρο έφτασε στην εκκλησία της Τρίπολης. Ο Κώστας Τουρούτσικας όλες αυτές τις ημέρες αντιμετώπισε με απίστευτο σθένος και υπομονή τη μεγάλη απώλεια. Βγαίνοντας στα κανάλια μιλούσε για το παιδί του, λέγοντας ότι ήταν ένας άγγελος.

Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει από νωρίς το πρωί της Πέμπτης τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία προκειμένου να πει τον τελευταίο αντίο στον 29χρονο υποσμηναγό. Ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα του, οι συγχωριανοί του είναι συντετριμμένοι αρνούμενοι να πιστέψουν ότι δεν θα τον ξαναδούν.

Δύο αγήματα της πολεμικής αεροπορίας, αλλά και η μπάντα της πολεμικής αεροπορίας βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία προκειμένου να τιμήσουν τον 29χρονο υποσμηναγό.

Στην εκκλησία που πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία βρέθηκαν από νωρίς το πρωί αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως φυσικά και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Λίγο αργότερα έφτασε στην αρκαδική πόλη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Λίγο μετά τις 10:00 στην εκκλησία έφτασε η σορός του 29χρονου , το φέρετρο του οποίου ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Άπαντες όσοι έδωσαν το «παρών» στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ φώναζαν «Αθάνατος».

Στις 10.20 το πρωί έφτασε στην εκκλησία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο υποδέχθηκε στο προαύλιο του Ναού, ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Στις 10:17 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην Υπουργό Άμυνας, Βαγγέλη Αποστολάκη κατέφθασαν στην εκκλησία και αμέσως μετά ακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία κρατούσε ένα λευκό τριαντάφυλλο.

Ράγισαν καρδιές στους επικήδειους

Συγκλόνισε ο πατέρας του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, Κώστας στον αποχαιρετισμό του γιου του. Ο Κώστας Τουρούτσικας σεμνά αναρωτήθηκε πώς ένας τέτοιος πατέρας έβγαλε ένα τέτοιο γιο.

«Ο Μάριος είχε εκμηδενίσει το εγώ του», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ενώ τόνισε ότι «πέθανε όπως ήθελε». «Πώς ένας αθυρόστομος σαν και μένα γέννησε ένα παιδί σαν τον Μάριο; Ως φαρμακοποιός πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος στο DNA, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Μάριος σαν νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το εμείς», τόνισε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 29χρονου

Συγκλόνισε στον επικήδειο της και η χαροκαμένη μάνα του 29χρονου υποσμηναγού. «Το παιδί μου έφυγε από κοντά τόσο νωρίς. Μάριε αγόρι μου, αστέρι της ψυχής μου, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει για ποτέ και για τίποτα. Αξιοπρεπής και εργατικός, δοτικός σε όλους. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος αδελφός για τα αδέρφια σου. Ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Έγινες ο Ίκαρος της καρδίας μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα».

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας εκφώνησε επικήδειο για τον άτυχο 29χρονο υποσμηναγό λέγοντας: «Αξέχαστε Μάριε-Μιχαήλ, κανείς πόνος δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που βιώνουμε εδώ η οικογένεια οι συνάδελφοι και οι φίλοι σου. Η είδηση του θανάτου γέμισε με θλίψη. Στάθηκες ως θαυμάσιος άνθρωπος και συνεργάτης ενώ παράλληλα ήσουν υπόδειγμα τέκνου. Αείμνηστε Μάριε-Μιχαήλ η μοίρα σου έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής αφήνοντας κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία. Εμείς θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον γιο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Η οικογένειά σου που σε στήριζε και σε καμάρωνε χάνει ξαφνικά ένα τέκνο που ξεχώριζε. Την Δευτέρα πέρασες στην αιωνιότητα και στην ιστορία. Την αγάπη μας την είχες και θα την έχεις για πάντα. Η οικογένεια σου και τα στελέχη της ΠΑ θα σε διαφυλάσσουν στη μνήμη τους. Η πατρίδα σε κατατάσσει στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της».

Ξέσπασαν σε κλάματα συνάδελφοι και φίλοι

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτά που έγιναν μέσα στην εκκλησία, στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας για τον 29χρονο υποσμηναγό.

Την ώρα που ξεκινούσαν οι επικήδειοι, οι φίλοι και συνάδελφοι του Μάριου στην Πολεμική Αεροπορία, αυτοί που κράτησαν το φέρετρό του, εκείνοι που στάθηκαν στις τέσσερις γωνίες του μέσα στο ναό κατά τη διάρκεια της τελετής, έσπασαν. Ακόμη και αυτοί οι ατρόμητοι άνδρες, που καθημερινά παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή του στους αιθέρες, έσπασαν και δάκρυσαν.

Η εικόνα των παιδιών αυτών να βάζουν τα κλάματα για το χαμό του φίλου τους, για το χαμό ενός ήρωα, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων.

Νέα παιδιά, που είναι κάθε μέρα μαζί, που ήταν καθημερινά στους ουρανούς με τον άτυχο υποσμηναγό. Αυτοί λοιπόν που κράτησαν το φέρετρο και τίμησαν το φίλο τους, δεν άντεξαν. Αλλά τα δάκρυά τους είναι και η παρακαταθήκη για την Ελλάδα, ότι μπορούν να συνεχίσουν το έργο που άφησε πίσω ο Μάριος, μαζί με τον Στάθη.

Τιμώνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να αποδώσει τη μέγιστη τιμή στους αδικοχαμένους πιλότους. Kατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη – δια περιφοράς συνεδρίασή του χθες το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιστρατήγου.

Τόσο στην κηδεία του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα όσο και στου Ευστάθιου Τσιτλακίδη αύριο στο Νευροκόπι, θα προσφωνηθούν με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου.

Δείτε εικόνες 

  

  

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή