Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στην «Καθημερινή» ο «αστικός μετασχηματισμός» των Τρικάλων

Στην «Καθημερινή» του Σαββάτου «πρωταγωνιστεί» ο Δήμος Τρικκαίων.

Με ένα ολοσέλιδο δημοσίευμα και «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα, ο τίτλος «Ο αστικός μετασχηματισμός των Τρικάλων» προδιαθέτει για το κείμενο: ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος αναλύει με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τα έργα που αλλάζουν την πόλη των Τρικάλων.

Ο Ληθαίος, το Διαχρονικό Μουσείο, τα έργα σε όλα τα κτήρια, το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών, η πρώην Νομαρχία, αναλύονται, με τη φράση του κ. Παπαστεργίου να είναι σαφής: «βλέποντας την πόλη μας σαν ένα παζλ ένα μωσαϊκό εποχών και επιρροών προσπαθούμε κάθε κομμάτι να το ομορφύνουμε και να το βάλουμε στη σωστή θέση».

Ακολουθεί το κείμενο:

Ο αστικός μετασχηματισμός των Τρικάλων

Οι δύο κεντρικές πλατείες αναπλάθονται η πόλη αποκτά Διαχρονικό και Λαογραφικό Μουσείο και μια νέα οχέση με τον Ληθαίο

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τα Τρίκαλα πετυχαίνουν αυτό που άλλες πόλεις ονειρεύονται. Ολοι μιλούν θετικά για την αναγέννησή τους.  Η περίπτωση των Τρικάλων είναι μοναδική στην Ελλάδα και σπάνια διεθνώς Αυτό που πιστοποιεί την επιτυχία των Τρικάλων είναι ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την πόλη έχουν ακούσει ότι η πόλη αλλάζει

Είναι ένα πείραμα αστικού μετασχηματισμού που έχει διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας ως αποτελεσματικό. Στα Τρίκαλα η μεγάλη υπόθεση αλλαγής και διεύρυνσης της ταυτότητας ms πόλης περνάει μέσα από μια σειρά έργων που το κοινό βλέπει σε όλες τις κατηγορίες αλλά και στον τομέα του πολιτισμού.

Αυτό που όντως κάνουμε είναι το εξής. Βλέποντας την πόλη μας σαν ένα παζλ ένα μωσαϊκό εποχών και επιρροών προσπαθούμε κάθε κομμάτι να το ομορφύνουμε και να το βάλουμε στη σωστή θέση με χρηματοδοτήσεις από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία Δηλαδή κάναμε κεντρικό σχεδιασμό και μετά με υπομονή ψάξαμε να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις λέει ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Δημιουργικός αναβρασμός

Αυτό που ακούγεται τόσο φυσικό ως συλλογισμός και διαδοχή κινήσεων είναι αρκετά σπάνιο στην εμπειρία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Σήμερα στο κέντρο των Τρικάλων επικρατεί Αναβρασμός. Επειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αναπλάθουμε τις δύο πιο σημαντικές πλατείες λέει ο κ Παπαστεργίου. Ξεκινήσαμε την Κεντρική πλατεία και μέσα στο καλοκαίρι ξεκινάμε τα έργα και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η οποία θα γίνει μια υπέροχη πλατεία που θα μας κατεβάζει στο ποτάμι (ΕΣΠΑ).

Ο Ληθαίος ποταμός διατρέχει την πόλη. Με χρηματοδότηση επίσης από ΕΣΠΑ δημιουργείται το ομορφότερο και σημαντικότερο έργο σύμφωνα με τον δήμαρχο. Για 2,5 χιλιόμετρα και από τις δύο όχθες του Ληθαίου δημιουργούμε μεγάλα άνετα πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμο. Στα Τρίκαλα όπως και σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας το ποδήλατο είναι μέρος της παράδοσης. Επιπλέον οι πάνω από 100 κερασιές που φυτεύτηκαν στον Ληθαίο καθιστούν τα Τρίκαλα αξιοθέατο κάθε άνοιξη.

Περιμένουμε να μεγαλώσουν και να δώσουν μοναδικό χρώμα στις όχθες του. Η στατική ενίσχυση και η αισθητική αναβάθμιση των 13 γεφυριών του Ληθαίου αναπόσπαστο κομμάτι της αισθητικής των Τρικάλων έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στην παλιά πόλη των Τρικάλων στο Βαρούσι όλα τα πλακόστρωτά αναπλάθονται όπως και η πλατεία Αγ Επίσκεψης. Ενα παλιό αρχοντικό μετατρέπεται σε Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών και η παραδοσιακή οικία Τζάνα θα γίνει Μουσείο Παιχνιδιών.

Η χρηματοδότηση είναι ποικίλη (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο Ταμείο Ανάκαμψης). Τα Τρίκαλα θα αποκτήσουν Διαχρονικό Μουσείο (υπάρχει στη Λάρισα) που θα στεγαστεί στο παλιό στρατόπεδο κοντά στο Βαρούσι. Το κτίριο νοικιάστηκε από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στον αύλειο χώρο θα δημιουργηθεί Μουσείο Τεχνολογίας.

 Ταμείο Ανάκαμψης

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ανακαινίστηκε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης που θα είναι το νέο Λαογραφικό Μουσείο των Τρικάλων. Το δημοφιλές Μουσείο Μύλου Μουτσόπουλου δουλεύει και πάλι όπως λέει ο δήμαρχος. Λειτουργεί όλο τον χρόνο ως βιομηχανικό μουσείο και τα Χριστούγεννα ως Μύλος των Ξωτικών (ΕΣΠΑ).  Από τα πιο ιστορικά κτίρια η Δωροθέα Σχολή 1875 ανακαινίστηκε φέτος με δημοτικούς πόρους και φιλοξενεί μικρές συναυλίες και εκδηλώσεις.

Το κτίριο της πρώην Νομαρχίας ίσως το ασχημότερο κτίριο των Τρικάλων ήδη γκρεμίζεται, στο εσωτερικό του απελευθερώνεται χώρος για αίθριο και ολοκληρώνεται μελέτη ανάπλασης και ενεργειακής αναβάθμισης. Βρίσκεται δίπλα στη Λαϊκή Αγορά που αναπλάθεται με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης συμπληρώνοντας το παζλ.

Σταδιακά με έργο που ξεκίνησε από προηγούμενες δημοτικές αρχές  αποκτήθηκαν και οι αποθήκες ΟΣΕ. Με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Πράσινο Ταμείο θα στεγάσουν την Πινακοθήκη και τα Μουσικά Σύνολα Τρικάλων.

Το Μουσείο Τσιτσάνη αποκτά νέα μορφή και γίνεται ένα χαρούμενο διαδραστικό μουσείο Τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δίνουν νέο χρώμα στην πόλη. Ο Νικολάκης το γλυπτό έμβλημα των Τρικάλων μετακινήθηκε έως ότου τελειώσει η ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας και διαφημίζει τις ομορφιές της πόλης σε σειρά βίντεο στο TikTok. Είναι πολλά όσα γίνονται αλλά αυτό που μένει είναι το όραμα ο συντονισμός και το ξεκλείδωμα των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή