Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στην Ιταλία λόγω Erasmus+ το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ριζαριού

Υγιεινές συνήθειες στο Capo d’ Orlando

Η τρίτη συνάντηση της ευρωπαϊκής σύμπραξης(C3) 2016-1-FI01-KA219-022667_5, έφτασε και πραγματοποιήθηκε στο CAPO D’ ORLANDO της Ιταλίας, συγκεκριμένα δε στη Σικελία. Οικοδεσπότης μας το GIOVANNI PAULO II, από τις 8 ως τις 14 Οκτωβρίου 2017. Τα συμμετέχοντα σχολεία από Ελλάδα, Τουρκία, Φινλανδία και Πολωνία έδωσαν το παρόν με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Το ταξίδι μακρινό, μα η διάθεση μεγάλη. Αθήνα- Ρώμη- Παλέρμο και μετά στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη του Capo D’ Orlandο, με πολύ πράσινο, ατενίζοντας τα νησιά του Αιόλου. Οι οικοδεσπότες μας Σικελοί είχαν τα πάντα οργανωμένα στην εντέλεια. Η συνάδελφος Patrizia Biancuzo και οι συνεργάτες της, εξυπηρετικοί, ευγενικοί, δεν μας άφησαν στιγμή να νιώσουμε πως είμαστε σε ξένο τόπο και μείς και οι μαθητές μας.

Στο σχολείο μάς περίμενε εγκάρδια υποδοχή με μουσική, χορό, τραγούδια, ανταλλαγή δώρων, επαφή και γνωριμία. Τα χαμόγελα πολλά, η χαρά αγκάλιαζε όλους. Η πρώτη μέρα τελείωσε με επίσκεψη στο υπερσύγχρονο λιμάνι και στην εκκλησία της Παρθένου προστάτιδας της πόλης.

Η επόμενη μέρα είχε τις παρουσιάσεις των εργασιών κάθε σχολείου με θέματα: τον υγιεινό ύπνο από το Ελληνικό σχολείο, χειμερινά αθλήματα από το Φιλανδικό, καλοκαιρινά αθλήματα από το Πολωνικό, τι είναι και τι δεν είναι υγιεινό από το Ιταλικό, φιλία και υγεία από το Τούρκικο. Οι εργασίες δόθηκαν από κάθε χώρα σε Brochures. Τα κείμενα ήταν στην αγγλική αλλά και στη γλώσσα κάθε χώρας.

Παρουσιάστηκαν και οι αφίσες (posters) που δημιούργησαν οι μαθητές κάθε σχολείου σε σχέση με το τι είναι υγιεινός ή ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

Το απογευματινό γέμισε με επισκέψεις στη Villa Piccolo, ένα κομψό κτίριο των αρχών του 19ου Αιώνα, και βόλτα στους γραφικούς δρόμους της πόλης.

Μια άλλη μέρα ξημέρωσε με meeting για τη συνέχεια του project. Στήσαμε τον προγραμματισμό για την επόμενη δράση-επίσκεψη. Το μεσημέρι έγινε η παραλαβή των πιστοποιητικών συμμετοχής. Στο περιθώριο των δράσεων, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές από τις συμμετέχουσες χώρες είχαν πολλές συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους. Το απομεσήμερο επισκεφτήκαμε το EUROFOOD, ένα εργοστάσιο παραγωγής χυμών, και ειδικότερα λεμονιού. Στη συνέχεια ανηφορίσαμε στο Bastione Castle, χτισμένο τον 17ο αιώνα. Προστάτευε την πόλη από τους πειρατές.

Την τελευταία μέρα εκδράμαμε στη Messina. Υπέροχη πόλη με παράδοση που κλείνει μέσα της και Ελλάδα. Άλλωστε το όνομά της το μαρτυρά, «Μεσσήνη». Επισκεφτήκαμε κι ένα υπέροχο αρχαιολογικό και εκκλησιαστικό χώρο (Tindari), με τη μαύρη Παναγιά της Φορμόζα και το απογευματάκι μάς υποδέχτηκαν οι παίκτες της τοπικής ομάδας μπάσκετ «Orlandina».

Η επιστροφή κουραστική μα γεμάτη από εμπειρίες, παιδαγωγικές και πολιτισμικές. Ο αποχαιρετισμός κομματάκι βαρύς, μα η προσμονή της επόμενης συνάντησης στην αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη ορατή από τώρα….

Η ομάδα του 13ου Δ. Σχ. Τρικάλων
Μαθητές και Δάσκαλοι

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή