Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στην Τουρκία Τρικαλινοί μαθητές

Το Εσπερινό  Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Τρικάλων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2 με τίτλο «PRET- A- PET», συμμετείχε στην 5η διακρατική συνάντηση και πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη Manisa της Τουρκίας, 30 χλμ. B.A της Σμύρνης.

Πρόκειται για μία 2ετή σύμπραξη ανάμεσα σε 6 σχολεία από την Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία , Γαλλία και Τουρκία. Στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα οι Τρικαλινοί μαθητές, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές από άλλες χώρες και να μοιραστούν εμπειρίες γνώσεις και εντυπώσεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των μαθητών διαφορετικών χωρών να συνδιαλλαγούν πάνω στις σχέσεις ανθρώπων και ζώων, αφού η αλληλεπίδραση με τα ζώα αποτελεί αντίδοτο στη βία και την επιθετικότητα, είναι θεραπεία για την αλεξιθυμία, γιατί οι άνθρωποι ξαναμαθαίνουν πώς ξανασυνδέονται με τον κόσμο γύρω τους και  ανακτούν την ανθρωπιά τους.

Η Τρικαλινή αποστολή, αποτελούμενη από 5 Εκπαιδευτικούς και 4 μαθήτριες παρουσίασε δράσεις και εργασίες στο Τούρκικο σχολείο από τα πιο παλιά σχολεία στη Μανίσα που ιδρύθηκε το 1937 και λειτουργούν σΕ αυτό 8 ειδικότητες. Φωτογραφίας, μαγειρικής και catering, νοσηλευτικής  και βρεφοκομίας, κομμωτικής, χειροτεχνίας, παραγωγής ρούχων και κατασκευής παπουτσιών. Αριθμεί 90 Καθηγητές και πάνω από 900 μαθητές.

Την 1η ημέρα της άφιξής τους στο χώρο του σχολείου μετά την εντυπωσιακή υποδοχή από τους Τούρκους εταίρους (με τραγούδια στην γλώσσα της κάθε χώρας από τους μαθητές, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς) οι μαθητές επιδόθηκαν στην εικονογράφηση της ιστορίας που κατά την υλοποίηση του προγράμματος δημιούργησαν («Pret-A-Pet story»). Παρουσιάστηκαν οι σημαντικές στιγμές της αφηγηματικής δομής της ιστορίας του Pret-A-Pet και οι μαθητές εργάστηκαν στα γραφιστικά σχέδια και στις απεικονίσεις με τη χρήση και την ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Την 2η μέρα οργανώθηκε εκδρομή έξω από την πόλη, στην φύση, για να χαρούν οι συμμετέχοντες την εξερεύνηση φυσικών στοιχείων και να εκτιμήσουν την φύση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές της κάθε χώρας ασχολήθηκαν με τη μαγειρική στο σχολείο ISMET INONU, όπου στόχος ήταν η ανάδειξη της παραδοσιακής κουζίνας των εταίρων. Κατόπιν δημιουργήθηκε ο τοίχος της φιλίας με θέμα «Χάρτης συναισθημάτων». Οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να ζωγραφίσουν το «χάρτη συναισθημάτων» που τα παιδιά βιώνουν σε καθημερινή βάση.
Την 3η ημέρα στο σχολείο παρουσιάστηκε το ''Forum Theater Activity'', θέατρο των καταπιεσμένων. Κύριος στόχος του ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα ψυχολογικά προβλήματα και να διερευνήσουν διαφορετικές δυνατότητες αντίδρασης σε προβλήματα σκεπτόμενοι δημιουργικές λύσεις. Ένα είδος θεάτρου, όπου οι θεατές στην πραγματικότητα εκλήθησαν να γίνουν ηθοποιοί. Αυτή η δραστηριότητα δίδαξε την αλληλεγγύη και πώς βγαίνει κανείς από την παθητικότητα με αποτελεσματικό τρόπο, διαλύοντας την έντασή χωρίς να υπάρχει σύγκρουση.

Στη συνέχεια οι συντονιστές του προγράμματος επισκέφθηκαν ένα ορφανοτροφείο της πόλης με στόχο «Δίνουμε πίσω λίγη από την αγάπη μας». Προσέφεραν δώρα στα ορφανά κάνοντάς τα να περάσουν μικρές όμορφες στιγμές.

Την άλλη μέρα οι Τούρκοι εταίροι, είχαν οργανώσει μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου και στο παραλιακό Κουσάντασι. Η Έφεσος, είναι μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Μ. Ασίας σχεδόν στα παράλια του Αιγαίου. Θαυμάσαμε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα, που διατηρείται ως τις μέρες μας, χωρητικότητας 30.000 θεατών και βλέπει στο λιμάνι της πόλης. Χτίστηκε επί ελληνιστικής περιόδου. Τα κυριότερα αξιοθέατα σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο είναι η Βιβλιοθήκη του Κέλσου (κάποτε αριθμούσε 12.000 τόμους βιβλίων) και τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδας ανάμεσα στην Έφεσο και στο Selcuk. Επισκεφθήκαμε, επίσης, το σπίτι της Παναγίας, έναν σταυροειδή ναό που χτίσθηκε από τους Καθολικούς στο σημείο, όπου λέγεται ότι έζησε η Παναγία και όπου συνεκλήθη η Οικουμενική Σύνοδος το 431μ.Χ.

Την τελευταία ημέρα μετά την γνωριμία με τον Περιφερειάρχη της περιοχής, οι Τρικαλινοί μαθητές, επισκεφθήκανε τη Σμύρνη που μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές και η οποία εκτός από ένα τμήμα της τουρκικής συνοικίας, τον άλλοτε Πάνω Μαχαλά με τους λιθόστρωτους δρόμους, σε τίποτε άλλο δεν θυμίζει την ανατολίτικη όψη της παλιάς Σμύρνης.

Η αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα γεμάτη με θετικές εμπειρίες και όμορφες εικόνες που θα αξιοποιηθούν αναλόγως για τη σωστή συνέχεια και την ολοκλήρωση του προγράμματος που θα γίνει στο σχολείο στα Τρίκαλα στις 7-11  Μάϊου καθώς τότε περιμένουνε όλους τους εταίρους.
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή