Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι, εκείνη την ημέρα του 1945, λίγο πριν τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον στρατό των συμμάχων. Επίσης το σχέδιο της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και θα βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, την Πέμπτη 27  Ιανουαρίου,   πραγματοποιήθηκαν στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων δράσεις  που περιελάμβαναν προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», συζητήσεις, απαγγελίες ποιημάτων, αναγνώσεις κειμένων, εικαστικές δημιουργίες κ.άλ.

Οι  εκπαιδευτικές δραστηριότητες είχαν στόχο:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  • Nα μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυριών.
  • Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός

Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά μας μέσω των δράσεων  να διαφυλάξουν την ιστορική μνήμη και να μην επιτρέψουν ποτέ  να συμβούν ξανά τέτοια εγκλήματα στην ανθρωπότητα.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή