Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο Αγνάντερο του Δήμου Μουζακίου το Κυβερνητικό Κλιμάκιο

«Άμεση προτεραιότητα στην άρδευση για να προλάβουν οι αγρότες μας την αρδευτική περίοδο», τόνισε ο Δήμαρχος Μουζακίου

Την εναρκτήρια τοποθέτηση έκανε το μεσημέρι της Κυριακής στη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγναντερού στην όποια πολλοί αγρότες και καλλιεργητές έθεσαν ερωτήματα και πήραν απαντήσεις.

Η σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με αντικείμενο την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας έγινε παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, των Βουλευτών Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα και Γιώργο Κωτσό, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωνσταντίνο Τέλιο και του Κωνσταντίνου Μπαγινέτα, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Στην κυβερνητική επίσκεψη παρευρέθηκαν αυτοδιοικητικοί του Δήμου Μουζακίου, ενώ τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγναντερού, Αποστόλης Τζιβέλης, ο πρόεδρος της Κρανιάς Βαγγέλης Καραμπέκος, ο πρόεδρος Παλαιοχωρίου Παναγιώτης Νίκου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγναντερού Κωνσταντίνος Αρχοντής και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρανιάς Φώτης Ακρίβος.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους υπογράμμισε τα παρακάτω:

«Είναι πολύ σημαντικό που έδωσαν το παρών σήμερα εδώ πολλοί δημότες για να ακούσουν από «επίσημα χείλη» το τι μέλει γενέσθαι με τα αγροτικά ζητήματα.

Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων, είναι ένα τεράστιο βήμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα πάρα πολλών χρόνων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλη τη Θεσσαλία. Το έχει ανακοινώσει ο κ. Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργικό συμβούλιο, άρα περιμένουμε την υλοποίηση του.

Σε ότι αφορά το Δήμο Μουζακίου, δεσμευτήκαμε ότι μετά την καταστροφή του Daniel θα πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα «ανακούφισης» για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και κυρίως τους αγρότες μας που είχαν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ένα από αυτά τα μέτρα ήταν να μην εισπράξουμε μισθώματα για τα δημοτικά χωράφια, για το 2023, για αυτό λοιπόν συναντήθηκα με τον κ. Θοδωρή Λιβάνιο, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών. Πράγματι στο νέο νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα στη Βουλή για την επιστολική ψήφο στο άρθρο 56, ορίζεται ότι τα δημοτικά συμβούλια δύνανται να αποφασίζουν για την απαλλαγή των αγροτών για έναν χρόνο από μισθώματα δημοτικών χωραφιών, όπως και παράταση για δύο χρόνια του συμφωνητικού μίσθωσης, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου.

Έδωσα λοιπόν εντολή στην Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, να εισαχθεί το θέμα άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο Μουζακίου για να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Πρόσθετα σχετικά με αυτό που ανέφερε ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης, πολύ φοβάμαι ότι οι αγρότες δεν θα προλάβουν την αρδευτική περίοδο. Αν έχουμε τέλος Φεβρουαρίου το πόρισμα της Ολλανδικής εταιρείας, θα πρέπει να “τρέξουμε” όλοι με εξωπραγματικούς ρυθμούς και πάλι είναι ακατόρθωτο να προλάβουμε την αρδευτική περίοδο. Θα ήθελα λοιπόν να υπάρχει άλλη λύση και διαφορετική προτεραιοποίηση.

Όπως γνωρίζετε ο νομός και ο δήμος Μουζακίου έχουν πληγεί δύο φορές, με Ιανό και με Daniel. Και στις δύο καταστροφές ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έδωσαν πολλές λύσεις και βοήθησαν στις αποκαταστάσεις. Είχαμε πει όμως τότε ότι θα υπάρχει μια προτεραιοποίηση στα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα ειδικά στον αγροτικό τομέα, αφού ο Δήμος μας είναι κατεξοχήν αγροτικός.

Είναι επίσης αναγκαίος ο καθαρισμός στον Πάμισο και στον Μέγα, όπως και η ενίσχυση των αναχωμάτων, για να επαναφέρουμε στους δημότες μας την αίσθηση ασφάλειας που πλέον έχει χαθεί, λόγω των φυσικών καταστροφών.

Εμείς έχουμε μια μελέτη για τον αναδασμό Αγναντερού στα αμπέλια, είναι ένα ζήτημα πάγιο εδώ και δεκαετίες. Μετά από πιέσεις και αιτήματα του Δήμου Μουζακίου και τοπικών παραγόντων του Αγναντερού, καταφέραμε και η μελέτη αυτή εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας του 2024. Ζητάμε λοιπόν ως δήμος Μουζακίου να προχωρήσει η μελέτη για να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις και να υλοποιήσουμε αυτό το σημαντικό έργο.

Επιπλέον πολύ σύντομα θα έχουμε ωριμάσει την μελέτη του βιολογικού καθαρισμού Αγναντερού-Παλαιοχωριου, τύπου κόμπακτ, ενός σπουδαίου έργου υποδομής, άκρως αναγκαίου για τους κατοίκους της περιοχής. Αν και δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων σας, θα ήθελα με την ευκαιρία της επίσκεψης σας να το θέσω στην συζήτηση για να βοηθήσετε όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες στην εύρεση χρηματοδότησης.

Χρειαζόμαστε λοιπόν μια σχετική προτεραιότητα στα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσει ο Δήμος Μουζακίου και οι πληγείσες περιοχές να ανασυγκροτηθούν».

Στο τέλος ο Δήμαρχος Μουζακίου ευχαρίστησε το κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και την καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά για την άψογη συνεργασία και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τη λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Trikala News
Author: Trikala News

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή