Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο επίκεντρο η κτηνοτροφία από την Φωτεινή Αραμπατζή

Κτηνοτροφική μονάδα (μετακινούμενη) στο Μαυροβούνι Μετσόβου επισκέφτηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία εξήρε τη συμβολή της καινοτομίας, πρωτοπορίας και υψηλής ποιότητας στην αξία των προϊόντων, μετά την ξενάγησή της στο πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας “Μπατσή” και στο ξακουστό Τυροκομείο του “Ιδρύματος Τοσίτσα”.
Όπως τόνισε η ίδια: “Η παραγωγική σύνδεση της επιστήμης με την παράδοση δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες στην ελληνική κτηνοτροφία”.
Στην κτηνοτροφική μονάδα του κ. Τόλια στο Μέτσοβο, η υφυπουργός ενημερώθηκε από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας των Τμημάτων Κτηνιατρικής και Βιολογίας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Αρσένο, για το πρόγραμμα γενετικής ταυτοποίησης του προβάτου της φυλής Καλαρρύτικο, και ανέδειξε τη μεγάλη, όπως τόνισε, σημασία των προγραμμάτων για τη γενετική ταυτοποίηση και βελτίωση των ζώων ελληνικών φυλών, για τα οποία έχουν εξασφαλισθεί σημαντικοί πόροι και από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανθεκτικότητας.
Κατά την επίσκεψή της στα Γιάννενα, η κα Αραμπατζή, ξεναγήθηκε στο πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας “Μπατσή” στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπου εκτρέφονται μέλισσες – βασίλισσες ενώ ταυτόχρονα γίνεται γενετική βελτίωσή τους με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών σπερματέγχυσης. Πρόκειται για μια πρωτοπόρο μονάδα που καλύπτει μεγάλο μέρος της ζήτησης στην εγχώρια αγορά υποκαθιστώντας τις εισαγωγές, ενώ μεγάλη και με προοπτική, είναι η εξαγωγική της δραστηριότητα.
Η κα Αραμπατζή υπογράμμισε: “Τέτοιου είδους προσπάθειες συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς τομέα και αποδεικνύουν ακριβώς τις πολύ μεγάλες προοπτικές, που ανοίγουν για τον Αγροδιατροφικό Τομέα η έρευνα και η καινοτομία. Με τους σημαντικούς πόρους, που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα προς όφελος συνολικά της οικονομίας”.
Τέλος, η υφυπουργός επισκέφθηκε τη Βρύση Τυρνάβου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, τον δήμαρχο Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Λάρισας, Χρήστο Καπετάνο. Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου που αφορά τις σταυλικές εγκαταστάσεις ήταν κυρίαρχο θέμα της συζήτησης, καθώς και οι προσπάθειες για τις “ελληνοποιήσεις” με απτά αποτέλεσματα στην αύξηση τιμής του αιγοπρόβειου κρέατος και γάλακτος, ενώ δεν έμεινε έξω από το τραπέζι και η συζήτηση για το θέμα αύξησης τιμών των ζωωτροφών.

 

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή