Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο Λοτζ της Πολωνίας βρέθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Στο Λοτζ της Πολωνίας βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων από τις 31/05/2023 έως τις 3/06/2023, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+  με τίτλο:  “Promoting awareness of climate change through adopting and sharing smart practices within our school communities locally and globally” κλείνοντας τον κύκλο μιας πετυχημένης σύμπραξης σχολείων μεταξύ Πολωνίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας και Ιταλίας, καθώς πρόκειται για την τελευταία συνάντηση των εταίρων.

Το σχολείο εκπροσώπησαν αυτή τη φορά οι εκπαιδευτικοί Α. Βλαχομήτρου (ΠΕ 70, Δασκάλα), Η. Καρκανιάς (ΠΕ 70, Δάσκαλος) και Χ. Σταμούλη (ΠΕ 07, Γερμανικής Γλώσσας).

Στόχος του προγράμματος όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο είναι η συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής και η υιοθέτηση  έξυπνων πρακτικών από τις σχολικές κοινότητες, αλλά και η περαιτέρω προώθηση και διάδοση των πρακτικών αυτών.

Η πρώτη ημέρα παρουσίας των εκπαιδευτικών στο σχολείο του Λοτζ συνέπεσε με την επονομαζόμενη «Ημέρα της ανοιχτής πόρτας» που δεν είναι τίποτα άλλο από το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, με παρουσιάσεις και δρώμενα επί σκηνής από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αξίζει να σημειωθεί πώς οι Πολωνοί εκπαιδευτικοί μας τραγούδησαν «Τα παιδιά του Πειραιά» του Χατζηδάκη στα Πολωνικά και χόρεψαν τον «Ζορμπά» του Θεοδωράκη σε μια απαιτητική χορογραφία.

Παράλληλα η παρουσία φορέων όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική αλλά και διαφόρων συλλόγων, είχε στόχο να λάβουν γνώση οι μαθητές για το έργο που επιτελεί ο καθένας στην ευρύτερη κοινότητα.

Οι εκπαιδευτικοί όλων των χωρών είχαν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα πληροφορικής την παρουσίαση τρισδιάστατης εκτύπωσης, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα ρομποτικής κατευθύνοντας μέσω υπολογιστή τα Ozobots (προγραμματιζόμενα κινητά ρομπότ εδάφους).

Τη δεύτερη ημέρα οι εταίροι όλων των χωρών είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πειράματα χημείας αλλά και να ολοκληρώσουν ένα πρότζεκτ στη φυσική, αφού τους δόθηκαν τα απαραίτητα υλικά και οι κατάλληλες οδηγίες. Στη συνέχεια η κάθε αποστολή ξεχωριστά, ξεναγήθηκε από 2 μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων στους υπόλοιπους χώρους  του σχολείου, που διαθέτει θυρίδες φύλαξης αντικειμένων για κάθε μαθητή, αίθουσα παιχνιδιού, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα εκμάθησης μαγειρικής, αναγνωστήριο και τραπεζαρία, καθώς οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να τρώνε στο σχολείο ποιοτικό φαγητό, που επιμελούνται η σεφ και οι βοηθοί της, καταβάλλοντας ένα χαμηλό αντίτιμο.

Ακολούθησε η μετάβαση στο χωριό Michalowka, όπου οι αποστολές σε ένα απόλυτα  φυσικό τοπίο, ήρθαν σε επαφή με τον πρωτογενή τομέα και ανέλαβαν δράση.

Την επόμενη μέρα οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την ξενάγηση των εταίρων στο πρώτο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, η οποία αποτέλεσε στο παρελθόν τη βαριά βιομηχανία της πόλης, έδωσε οικονομική ώθηση και συντέλεσε στην ανάπτυξή της. Τα εργοστάσια χτισμένα σε στυλ κάστρου, έχουν μετατραπεί σήμερα κάποια σε διαμερίσματα και σχολές, στην πλειοψηφία τους όμως σε πολιτιστικά και εμπορικά κέντρα.

Το Λοτζ, που στα Πολωνικά σημαίνει βάρκα, είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, γιορτάζει φέτος τα 600 χρόνια ύπαρξής της και παρά το βιομηχανικό της παρελθόν διαθέτει πανευρωπαϊκά το μεγαλύτερο δάσος εντός πόλης.

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή