Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι διεκδικήσεις της Μονή Αγίου Βησαρίωνα Δουσίκου

Σιωπή συναίνεσης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την παράνομη διεκδίκηση 53.000 στρ. δασικής έκτασης.

Η  Μονή Αγίου Βησσαρίωνος – Δούσικου, εμφανίσθηκε ξαφνικά κατά την σύνταξη του κτηματολογίου να διεκδικεί μια έκταση 53.000 στρεμμάτων δάσους από τα δημόσια και κοινοτικά δάση στην Ελάτη, στο Περτούλι, στο Νεραϊδοχώρι,  στα Στουρναρέϊκα και άλλα χωριά του Νομού Τρικάλων, αλλά και σε βάρος μικροϊδιοκτητών οικοπεδικών εκτάσεων που υπάρχουν στην περιοχή, επικαλούμενη τίτλους προηγούμενων αιώνων.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε όχι μόνο έκπληξη, αλλά και πολλά ερωτηματικά παίρνοντας υπόψη ότι καμία διεκδίκηση, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν είχε προβληθεί, από το 1881 που έγινε η απελευθέρωση και προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, μέχρι και το 2017.

Η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος – Δουσίκου, θέλει σήμερα να πάρει στη ιδιοκτησία της μια τεράστια έκταση, σε μια περιοχή που ποτέ δεν άσκησε ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δηλαδή ένα τσιφλίκι που ποτέ δεν είχε.

Με άλλα λόγια επιδιώκει να διεκδικήσει και να σφετεριστεί ένα από τα ομορφότερα δάση ελάτης στην χώρα μας. Είναι μια περιοχή που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει μπει στο στόχαστρο επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι επίσης γνωστό ότι όλη η έκταση του δάσους του Περτουλίου, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, εκτάσεως 30.000 και πλέον στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί με τον νόμο 6320/1934, ως προς την νομή και μόνο, στην Δασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, ενώ η κυριότητα του Δάσους παρέμεινε στο Ελληνικό Δημόσιο και το δάσος αυτό αποτελεί πραγματικό στολίδι και πρότυπο στην χώρα μας.  Και πάλι η Μονή Δουσίκου από το 1934 μέχρι το 2017 δεν είχε διεκδικήσει κανένα δικαίωμα στην έκταση αυτή.  

Παρόλα αυτά η Μονή Αγ. Βησσαρίωνος-Δουσίκου, κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της και ήδη κατάθεσε ενστάσεις σε βάρος εκατοντάδων μικροϊδιοκτητών κατά την σύνταξη του κτηματολογίου, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει δικαιώματα.

Έτσι από τη μια καταθέτει ενστάσεις προφασιζόμενη δική της ιδιοκτησία  – που όμως ποτέ δεν είχε προβάλλει από το 1881 μέχρι σήμερα – και από την άλλη τους υπόσχεται ότι αν οι εκτάσεις αυτές περάσουν στην ιδιοκτησία της Μονής, τότε θα τους ανταμείψει και θα τους αναγνωρίσει κάποια δικαιώματα.

Μέσα από την τακτική αυτή επιδιώκεται η αναγνώριση των απαιτήσεων της σε όλη την προαναφερόμενη έκταση των 53.000 στρεμμάτων των δημοσίων και κοινοτικών δασών. Ένα νέο Βατοπέδιο εξυφαίνεται, που εμπρός του το προηγούμενο θα ωχριά.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της σ’ αυτή την ενέργεια της Μονής Αγ. Βησσαρίωνα-Δουσίκου, με επερώτησή της στο περιφερειακό συμβούλιο (27.8.2020) ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, να απαντήσει πως τοποθετείται απέναντι στις προκλητικές διεκδικήσεις της Μονής Αγίου Βησσαρίωνα –Δουσίκου.

Ο περιφερειάρχης, κ. Αγοραστός, αρνήθηκε πεισματικά να τοποθετηθεί επι του θέματος, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι πολιτικό θέμα, αλλά δικαστικό, προφανώς για να κρύψει την συμφωνία του με την απαράδεκτη ενέργεια της Μονής Αγίου Βησσαρίωνα –Δουσίκου, που διεκδικεί αυθαίρετα τα 53.000 στρέμματα δημόσιας δασικής και άλλης έκτασης, έχοντας και την υποστήριξη και της ναζιστικής «Ελληνικής Αυγής», που η σύμβουλός της Μ. Μπίλη, απευθυνόμενη προς την Λαική Συσπείρωση, αναφώνησε «και τι σας νοιάζει εσάς που η Μονή τα διεκδικεί;».  

Να πως αντιλαμβάνονται και τοποθετούνται απέναντι στο ζήτημα της παράνομης διεκδίκησης από την εν΄ λόγω Μονή, της δημόσιας, κοινοτικής δασικής έκτασης των 53.000 στρεμμάτων, αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες των οικοπεδικών εκτάσεων.

      Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας :

 Μπακάση Βάσω , Περιφερειακή Σύμβουλος από την Π.Ενότητα Τρικάλων

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή