Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο Βελιγράδι η 9η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας

Στο Βελιγράδι 10 & 11 /6/2022 έλαβε χώρα η 9η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας παρουσία πολλών μελών από την Ελλάδα και τις γύρω Βαλκανικές χώρες.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ύστερα από πρόσκληση, τα μέλη της Π.Β.Α. με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Μαγειρία επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina» όπου έτυχαν θερμής υποδοχής με έκδηλη την συγκίνηση και στις δύο πλευρές για το αντάμωμα αυτό, το οποίο έδωσε την ευκαιρία και στις δύο πλευρές, τους Βλάχους Τσιντσάρους του Βελιγραδίου και την Π.Β.Α., να έχουν μία γόνιμη συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων γύρω από την συμμετοχή του ιστορικού αυτού Συλλόγου στην Π.Β.Α.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 το πρωϊ, μία σεμνή τελετή απότισης φόρου τιμής έλαβε χώρα στον χώρο του ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου, μνημείο το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου.

Ο πρόεδρος της ΠΒΑ κ. Μιχ. Μαγειρίας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου η «Lunjina» κ. Αριστοτέλης Μαρτίνοβιτς, κατέθεσαν μαζί στο Μνημείο του Ρήγα Φεραίου ένα δάφνινο στεφάνι φερμένο από την Ελλάδα παρουσία των μελών της Π.Β.Α. και πολλών μελών της «Lunjina».

Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός αλλά και η ικανοποίηση των συμμετεχόντων βλαχόφωνων Ελλήνων μελών της Π.Β.Α., ήταν ιδιαίτερα γιατί για πρώτη φορά είχαν στο πλευρό τους Βλάχους Τσιντσάρους του Βελιγραδίου μπροστά από τον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου, του «διερμηνευτή του ριζοσπαστικού Διαφωτισμού τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη» στον τόπο του μαρτυρίου του.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 9ης Ανοιχτής Συνδιάσκεψης της Π.Β.Α. στην αίθουσα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι με την παρουσία του Προξένου της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Κωνσταντίνου Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος της Π.Β.Α. κ. Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στο κλίμα ενθουσιασμού που επικράτησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης, για την παρουσία όλων που έδωσε ελπίδα για το μέλλον και έκανε ιδιαίτερη αναφορά κυρίως για την υποδοχή και την συμμετοχή στις εργασίες του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina»!

Η 9η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη έκλεισε όμορφα και νοσταλγικά με παράσταση της Χορωδίας του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina».

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή