Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λιούτας μαζί με κτηνοτρόφους του Νομού Τρικάλων

Το απόγευμα της 5ης Απριλίου 2022, ο Βουλευτής Τρικάλων μαζί με κτηνοτρόφους του Νομού μας, πραγματοποίησαν μια διευρυμένη συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Μπαγινέτας. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τον κτηνοτροφικό, αλλά και τον γεωργικό τομέα του τόπου μας.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, οι κτηνοτρόφοι μας, αλλά και όλοι οι αγρότες μας, καλούνται να διαχειριστούν ένα διογκωμένο κόστος παραγωγής.

Ο Θανάσης Λιούτας βρίσκεται συνεχώς σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποιώντας συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό και με όλα τα αρμόδια στελέχη για λύσεις πάνω στα ζητήματα που δημιουργούνται από την εξωγενή αυτή κρίση.

Αυτή τη φορά, ο Τρικαλινός Βουλευτής συνάντησε τον κ. Υπουργό, συνοδεία κτηνοτρόφων του τόπου μας, οι οποίοι επιθυμούσαν μια δια ζώσης συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά.

Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι μας έθεσαν πολλές ερωτήσεις στον κ. Υπουργό, οι οποίες αναφέρονταν στην νέα ΚΑΠ, καθώς και στην ανάγκη να διευθετηθούν προβλήματα της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. Ο κ. Υπουργός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και τόνισε ότι εργάζεται πάντα για τη διευθέτηση ζητημάτων που απαιτούν λύσεις.

Αναφορικά με το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση ύψους 2% επί του συνολικού τζίρου για όλο το 2021, ως μια πολιτική έμπρακτης στήριξης μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ επιπλέον δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης αναφορικά με τα λιπάσματα.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Θανάσης Λιούτας ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά να διευθετηθούν και τα προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν μέσα από την πιλοτική εφαρμογή του monitoring. Το monitoring αποτελεί μια μέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης, η οποία θα εφαρμόζεται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (2023-2027) για όλες τις ενισχύσεις. Φέτος πιλοτικά εφαρμόστηκε στους Νομούς, Τρικάλων, Καρδίτσας και Ημαθίας.

Ο Θανάσης Λιούτας υπογράμμισε ότι φέτος κατά την πιλοτική εφαρμογή του monitoring προέκυψαν λάθη κατά την καταγραφή των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί και στον τόπο μας να χάσουν τη συνδεδεμένη. Ο Τρικαλινός Βουλευτής ζήτησε το Υπουργείο να επιληφθεί της κατάστασης, να διορθωθούν οι αδικίες και να λάβουν οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη.

Επιπρόσθετα, ο κ. Λιούτας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη, επειδή ο ΕΛΓΑ άργησε τα πορίσματα σχετικά με ζημιές, οι οποίες είχαν προκληθεί στις καλλιέργειες των παραγωγών αυτών. Ο Θανάσης Λιούτας και για αυτό το ζήτημα ζήτησε να επιληφθεί ο Υπουργός της κατάστασης, και να πληρωθούν και οι συγκεκριμένοι παραγωγοί.

Ο Τρικαλινός Βουλευτής επίσης έθεσε εκ νέου και την ανάγκη της συμπερίληψης στις ενισχύσεις λόγω Κορωνοϊού και των χοιροτρόφων, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τις ενισχύσεις, το προηγούμενο διάστημα. Ο Θανάσης Λιούτας βρίσκεται συνεχώς σε στενή επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρη Μελά, πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιπλέον να σημειωθεί ότι από την πλευρά του κ. Λιούτα τέθηκε και το ζήτημα των Νέων Αγροτών, με τον Τρικαλινό Βουλευτή να ζητά από τον κ. Υπουργό να ενταχθούν όλοι οι δικαιούχοι που μπορούν να δικαιολογήσουν τη βιωσιμότητα τους, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να το αποδεικνύουν και κάθε χρόνο στη συνέχεια. Πάνω στο ζήτημα αυτό, ο κ. Λιούτας είχε και θα συνεχίσει να έχει συνεχή επικοινωνία και με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος τρέχει και το πρόγραμμα αυτό.

Ο Υπουργός, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εργάζεται σκληρά για τη συνεχή στήριξη όλων των κτηνοτρόφων και των γεωργών της πατρίδας μας. Προς την κατεύθυνση της στήριξης, βρίσκονται όλα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, καθώς και όλα όσα θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα και σε σχέση με τα νέα δεδομένα, τα οποία διαμόρφωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Υπουργός επίσης σημείωσε ότι από το επόμενο έτος θα υπάρξουν και συνδεδεμένες για το καλαμπόκι, τον μαλακό σίτο και τον ηλίανθο.

Για όλα τα επιμέρους ζητήματα, τα οποία έθεσαν, ο κ. Λιούτας και οι κτηνοτρόφοι μας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι τα γνωρίζει και ότι προσπαθεί πάντα ώστε η πολιτική του Υπουργείου να φέρνει λύσεις.  Ο Τρικαλινός Βουλευτής ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνάντηση εργασίας τους και συνεχάρη τους κτηνοτρόφους μας που δίνουν – συνολικά ως κτηνοτροφικός κλάδος εδώ στον Νομό Τρικάλων – έναν πολύ μεγάλο αγώνα και κρατούν την τοπική μας κτηνοτροφία σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι η  επικοινωνία και η συνεργασία του κ. Λιούτα με τον ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να είναι άμεση και διαρκής για όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική μας πρωτογενή παραγωγή.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή