Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο Νυμφαίο και στο ΚΠΕ Καστοριάς

Περιβαλλοντική επίσκεψη από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων
 
Η διήμερη περιβαλλοντική εκδρομή στην Καστοριά, την οποία όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία, ξεκίνησε  στις 12 Μαρτίου. Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, η εκδρομή μας είχε αναβληθεί, συνεπώς ο ενθουσιασμός όλων μας ήταν πολύ μεγάλος που επιτέλους άρχιζε. Νωρίς το πρωί επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο,  και ξεκινήσαμε για περιπέτειες και εμπειρίες.

Πρώτη  στάση στο κτήμα Άλφα, κοντά στο  Αμύνταιο της Φλώρινας. Στο σύγχρονο οινοποιείο μάθαμε για την καλλιέργεια  του σταφυλιού, την παρασκευή και συντήρηση του κρασιού. Όλοι θέλαμε να δοκιμάσουμε  τις πολλές ποικιλίες κρασιού, εμπειρία όμως απαγορευτική για μας.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της επίσκεψης ήταν αδιαμφισβήτητα η παρατήρηση των λύκων στο καταφύγιό τους στις Αγραπιδιές. Οι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρου»  μας ενημέρωσαν για τους λύκους και τις συνήθειές τους και κατέρριψαν την όλη προκατάληψη που τρέφαμε για τα ζώα αυτά, παρουσιάζοντας τα ως ιδιαίτερα ευφυή και φιλικά. Καταφέραμε να τους δούμε στιγμιαία και εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά τους και το μυστήριο που τους συνοδεύει. Επόμενη στάση το Νυμφαίο, ένα από τα ομορφότερα χωριά των Βαλκανίων , όπου φάγαμε, ζεσταθήκαμε, πήραμε δυνάμεις, κάναμε βόλτες και παίξαμε χιονοπόλεμο με το χιόνι που μας περίμενε στις άκρες των πλακόστρωτων δρόμων. Η πόλη της Καστοριάς, στην οποία φτάσαμε το απόγευμα, μας εντυπωσίασε όλους με την πρώτη ματιά. Αν και βράδυ, η βόλτα για φαγητό δίπλα στη λίμνη με τα φώτα, τις πάπιες και τις χήνες να μας συντροφεύουν, μας έκανε να νιώθουμε την άγρια φύση ακριβώς δίπλα στον αυτοκινητόδρομο. Παρόλη την κούραση από τη γεμάτη μέρα μας, δεν καταφέραμε να κοιμηθούμε εύκολα. Περιμέναμε μια εξίσου συναρπαστική δεύτερη μέρα.

Το πρωί λοιπόν, 13 Μαρτίου, επισκεφθήκαμε το ΚΠΕ Καστοριάς. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία μετά την ενημέρωση , να έρθουμε σε επαφή για πρώτη φορά με τον υγροβιότοπο της λίμνης. Είδαμε από κοντά τα διάφορα είδη πουλιών που ζουν στη λίμνη, τα καταγράψαμε σε μία λίστα και τα αποτυπώσαμε με πειστικό τρόπο στο χαρτί. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας και όλοι μείναμε εντυπωσιασμένοι. Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε την παλιά συνοικία της Καστοριάς, με τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια και την εντυπωσιακή
αρχιτεκτονική καθώς και το λαογραφικό μουσείο Νεράτζη  Αϊβάζη. Ένα παλιό μεγάλο ξύλινο αρχοντικό του 17ου αιώνα όπου μάθαμε πολλά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι τοπικοί άρχοντες εκείνης της εποχής. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο του Δράκου, ένα από τα ωραιότερα μνημεία της φύσης, με σταλαγμίτες, σταλακτίτες και λίμνες, που έμοιαζε με σκηνικό ταινίας. Τέλος προσκυνήσαμε την Παναγία τη Μαυριώτισσα, με τις περίτεχνες αγιογραφίες που την εποχή της Τουρκοκρατίας λεηλατήθηκαν, σε ένα περιβάλλον ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς. Πήραμε  τον δρόμο την επιστροφής γεμάτοι ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας και θα θέλαμε να την ξαναζήσουμε. Ευχαριστούμε  τις συνοδούς καθηγήτριές μας  Β. Μιχαήλ,  Ε. Συμεωνίδη και  Ο. Τσιούτσια οι οποίες ακούραστα και με προθυμία βρισκόταν συνεχώς δίπλα μας κατά τη διήμερη απόδρασή μας στο Νυμφαίο και στην πόλη της Καστοριάς.
 
Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 7ου Γυμνασίου
Συντάκτες άρθρου: Μπίτος Ευθύμιος Γ3 και Πασχάλης Γεώργιος Γ4

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή