Στον Σκουρλέτη ο Μιχάλης Παναγιώτου

Συνάντηση του Γ. Γραμματέα της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων με τον Υπουργό Εσωτερικών.
 
Με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, συναντήθηκε ο Γ. Γραμματέας της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Μιχάλης Παναγιώτου.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μετά από παρέμβαση του οποίου προγραμματίστηκε το ραντεβού, καθώς και ο Βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης.

Η Ένωση Λειτουργών ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου για τις ενέργειες που έχουν γίνει, προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των γραφείων τελετών με την θέσπιση νομικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γραφείων κηδειών και της κοινωνίας, καθώς και στην διεκδίκηση από πλευράς της Ένωσης για Ίδρυση Σχολής επαγγελμάτων κηδείας, αίτημα που έχει βρει «ευήκοα ώτα» σε Πρυτανικές Αρχές πανελλαδικά, όπως επίσης και της αναγνώρισης των πιστοποιήσεων από τα Συνέδρια που έχει πραγματοποιήσει και θα πραγματοποιήσει η Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 200 χρόνια ίδρυσης του Ελληνικού Κράτος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέσπισαν μόλις μια υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία γραφείων τελετών και συγκεκριμένα την Υγειονομική διάταξη Α1β/2706/28.3.1983, «Περί Ιδρύσεως και Λειτουργίας Γραφείων Τελετών, Φερετροποιειών και Αποθηκών φερέτρων», την οποία ζητά η Ένωση είτε να καταργηθεί, καθώς τα Γραφεία Τελετών δεν είναι Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, αφού δεν ασχολούνται με την δημόσια υγεία, αντιθέτως εάν κινδυνεύει η υγεία κάποιου, αυτός είναι ο ίδιος ο εκμεταλλευτής του Γραφείου από μεταδοτικό νόσημα, που ενδεχομένως είχε ο θανών, είτε να τροποποιηθεί με την προσθήκη παραμέτρων όπως:

Να συμπεριληφθεί ως αναγκαία προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας γραφείου τελετών, ο υποψήφιος εκμεταλλευτής να έχει στην κυριότητα, νομή και κατοχή του νεκροφόρα, που τελεί σε λειτουργική αρτιότητα. Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, που λειτουργούν χωρίς νεκροφόρα να τους χορηγηθεί μια εύλογη προθεσμία προσαρμογής, μετά την άπρακτη πάροδο της οποίας θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του γραφείου τελετών.

Επίσης, ο υποψήφιος εκμεταλλευτής να έχει προϋπηρεσία σε γραφείο τελετών τουλάχιστον δύο ετών πριν από την υποβολή της αίτησης για την χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας γραφείου τελετών, η οποία προϋπηρεσία θα αποδεικνύεται από την καρτέλα των επικολληθέντων ενσήμων του στον ΕΦΚΑ και να έχει πιστοποίηση του επαγγέλματός του από τον αρμόδιο Φορέα Πιστοποίησης.

Η Ένωση ζήτησε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ψυκτικών θαλάμων και από τα Γραφεία Κηδειών με τις προδιαγραφές που θα θέσει το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ παράλληλα ζητήθηκε να μην χαρακτηρίζονται οι νεκροφόρες ως επιβατικά όπως ισχύει τώρα αλλά ως επαγγελματικά οχήματα, καθώς διαθέτουν βιβλιάριο μεταβολών, όπως τα επαγγελματικά οχήματα και δεν επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών, καθώς ο νεκρός δεν θεωρείται επιβάτης και να επιτρέπεται στα γραφεία κηδειών να διαθέτουν έκθεση φερέτρων, καθώς δεν μπορεί ο εκμεταλλευτής να δειγματίζει στους συγγενείς του αποβιώσαντος με φωτογραφίες.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να προβλεφθεί να υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι στα Γραφεία, ώστε να συγκεντρώνονται οι συγγενείς του νεκρού για να ασχολούνται με τον άνθρωπό τους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί κάποιος να τον έχει στο διαμέρισμα ή στο σπίτι του, αλλά και να ρυθμιστούν θέματα όπως η μεταφορά των σορών από τα Νοσοκομεία και να τεθεί κώδικας δεοντολογίας, όπως ισχύει σε πολλά χώρες παγκοσμίως.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και το Δημόσιο γενικότερα, ούτε θα επιβαρύνουν κάποια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ζητήματα με διευκρινιστικές ερωτήσεις και σημειώσεις, τονίζοντας ότι για συγκεκριμένα θέματα εμπλέκονται κι άλλα Υπουργεία όπως το Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών και δεσμεύτηκε να συμπράξει για την θετική έκβαση στην επίλυση αυτών.

Μάλιστα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα επίκειται συνάντηση και με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
 
 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή