Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στουρναραίικα: Ένα χωριό στο χείλος… των καθιζήσεων (φωτό)

Οι σταδιακές καθιζήσεις απειλούν σπίτια – Αναμένεται ακόμη η μελέτη για την παρέμβαση σε ρέμα που δημιουργεί το πρόβλημα

Εδώ και χρόνια, κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στα Στουρναραίικα βλέπουν τις περιουσίες τους σταδιακά να εμφανίζουν ρωγμές και φθορές λόγω καθιζήσεων χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα για να τις σώσουν.

Σε επικοινωνία του Trikalanews.gr με την πρόεδρο του χωριού Γεωργία Λαμπρογιώργου, μας εξήγησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση στο χωριό, λέγοντάς μας μάλιστα ότι ήδη δύο σπίτια δεν μπορούν πλέον να κατοικηθούν για τον λόγο αυτό αναφέροντας ότι ο δήμος Πύλης έχει αναλάβει να «τρέξει» στις απαραίτητες μελέτες.

Το πρόβλημα προκύπτει λόγω δύο ρεμάτων που «αγκαλιάζουν» το χωριό. Στη μία περίπτωση έγιναν παρεμβάσεις και οι καθιζήσεις σταμάτησαν. Στο δεύτερο ρέμα όμως, παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό και πιστοποιημένο από το ΙΓΜΕ εδώ και καιρό, δεν έχουν γίνει καν ακόμη οι απαραίτητες μελέτες. Μπορεί βέβαια οι καθιζήσεις να μην είναι ακραίες όπως συνέβη στην περίπτωση Ρωποτού και Πιαλείας, όμως αυτό δεν σημαίνει πρακτικά τίποτε εφόσον οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές σε σπίτια και υποδομές.

Το Trikalanews.gr απευθύνθηκε στον δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα, ο οποίος επιβεβαίωσε τόσο το πρόβλημα όσο και τα συμπεράσματα του γεωλογικού ινστιτούτου, μην μπορώντας ωστόσο να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος.

Όπως είπε, έγινε μια προσπάθεια να ενταχθούν οι μελέτες στο πρόγραμμα Αντώνη Τρίτση τόσο για τα Στουρναραίικα όσο και για άλλες περιοχές του δήμου Πύλης που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ζητήματα, όμως η διαδικασία αργεί. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι γι’αυτό το λόγο οι μελέτες θα γίνουν από τον δήμο, ωστόσο, δεν έδωσε χρονικό πλάνο.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι ο δήμος Πύλης παραμένει ένας δήμος που συχνά έρχεται αντιμέτωπος με ανάλογα προβλήματα. Χωριά και περιοχές με καθιζήσεις, δεκάδες οικογένειες που έχουν ξεσπιτωθεί μετά από υποχώρηση των εδαφών. Θα έπρεπε ήδη λοιπόν, να υπάρχει σχέδιο θωράκισης των οικισμών σε εφαρμογή και μέριμνα για την ασφάλεια των κατοίκων τους.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή