Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συγκινητικές αναφορές στο επίσημο δείπνο του Προεδρικού Μεγάρου για τα 200 χρόνια

Mε κάθε επισημότητα η πολιτειακή ηγεσία της χώρας παραθέτει δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Είναι εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας η παρουσία σας εδώ, ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνησή της προς τους επίσημους προσκεκλημένους της ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στη χώρα μας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.

Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.

«Στις κοινές μας αυτές παραδοχές, ιστορικές και αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές, έχουν στερεωθεί και ακμάσει, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ των εθνών μας. Σε αυτές έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να αποδίδουμε από κοινού την πιο υψηλή τιμή», κατέληξε.

Έμφορτη συναισθήματος ήταν η προσφώνηση του πρίγκιπα Κάρολου:

«Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της- και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας δεν θα είχαν ακμάσει».

Αναστασιάδης: Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», συμπυκνώνει ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού

«Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή