Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συγκρατημένη… η τιμή σκληρού σίτου στη Θεσσαλία

Που κυμαίνονται οι τιμές και ποιες είναι οι δυσκολίες

Συγκρατημένη είναι η φυσική αγορά σκληρού σίτου στη Θεσσαλία, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής, οι πράξεις που γίνονται είναι λίγες, εξατοµικευµένες και οι τιµές που ακούγονται είναι από 30 µέχρι 35 λεπτά το κιλό, ανάλογα βέβαια και µε την ποιότητα.

Το θέµα είναι ότι αν ένας παραγωγός θέλει σήµερα να βγει και να πουλήσει ή ακόµα χειρότερα να «κλείσει» την παραγωγή που παρέδωσε, δεν είναι σίγουρο ότι θα πιάσει 35 λεπτά το κιλό.

Αυτό κάνει πολλούς παραγωγούς να περιµένουν και η αναµονή χωρίς συγκεκριµένο πλάνο, συχνά καταλήγει σε… αδιέξοδα ή τελοσπάντων σε χειρότερες συνθήκες απ’ αυτές που επικρατούν σήµερα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, ο αστάθµητος µέχρι στιγµής παράγοντας που θα κρίνει την έκβαση των πραγµάτων, τουλάχιστον σε µεσοπρόθεσµη βάση, είναι ο Καναδάς.

Σ’ αυτή τη φάση, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν µια σηµαντική µείωση της παραγωγής του Καναδά, στους 4,1 εκατ. τόνους, όταν οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για παραγωγή που θα µπορούσε να φθάσει µέχρι και τους 5 εκατ. τόνους.

Είναι σαφές ότι οι τελευταίες προβλέψεις ενσωµατώνουν τις επιπτώσεις από τους καύσωνες και την ξηρασία, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και την παραγωγή του Καναδά στον ίδιο βαθµό που επηρέασε την παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Πέραν αυτού, το κλίµα ακόµα και στην αγορά του σκληρού θα επηρεασθεί σε κάποιο βαθµό από τις εξελίξεις στο ουκρανικό µέτωπο και τους διαδρόµους προς την ΕΕ.

 

Με πληροφορίες από  το agronews.gr

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή