Συμφωνία Ρωσίας – Ουγγαρίας για φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkish Stream. Αντιδράσεις από Ουκρανία

Η Μόσχα, με αφορμή την υπογραφή της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας, που προκάλεσε την αντίδραση της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε την Ευρώπη ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο για να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες.

Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία μέσω αγωγών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και του αγωγού Turkish Stream και όχι μέσω της Ουκρανίας, εξ ου και η αντίδραση της τελευταίας.

«Η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε, δεν χρησιμοποιεί και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο με σκοπό να τιμωρήσει κάποιον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ουκρανία το θέμα της επανάληψης των απευθείας προμηθειών σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο και υπογράμμισε ότι η Μόσχα ήταν και παραμένει ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η νέα συμφωνία που υπέγραψε η Ουγγαρία με την Gazprom δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ουκρανίας, και εξέφρασε την άποψη ότι η Βουδαπέστη υπέγραψε την συμφωνία κατ’ απαίτηση της Μόσχας.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο είχε δηλώσει ότι η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου που γίνεται παρακάμπτοντας την Ουκρανία, υπονομεύει την εθνική της ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ότι το Κίεβο «θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο κάλεσε χθες, Τρίτη, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για να διαμαρτυρηθεί για τις προσπάθειες της Ουκρανίας, όπως είπε, να εμποδίσει τη νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου της Ουγγαρίας με τη Ρωσία.

Ο Σιγιάρτο, αναφερόμενος στην αντίδραση της Ουγγαρίας στην συμφωνία, είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με «παραβίαση της κυριαρχίας της Ουγγαρίας»

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας προβλέπει ότι η ρωσική Gazprom θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για 15 χρόνια και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου.©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή