Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του 8ου ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ στην 24η Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

Κατά την χρονική περίοδο 2-6 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η 24η Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων, στην οποία είχα την ευχάριστη τιμή να είμαι μέλος.Η Βουλή των Εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, η άσκηση σε δημοκρατικές πρακτικές, η ενεργοποίηση των εφήβων σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα αλλά και την κοινωνία.

Η φετινή Σύνοδος είχε θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και συγκεκριμένα το θέμα που ανέπτυξε η ομάδα που συμμετείχα(Ε΄ ΟΜΑΔΑ) ήταν «Ελευθερία Λόγου-Πληροφόρηση-Σχολική Καθημερινότητα». Πιο αναλυτικά, προτείναμε την εντατική και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των σχολείων από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Στην συνέχεια, θέσαμε ως τρόπο επίτευξης αυτού του ζητήματος τον προγραμματισμό μιας εφαρμογής ανάλογης του Skype, που θα δίνει την δυνατότητα σε μαθητές ανά την χώρα να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή. Έτσι, θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητούν για τοπικά προβλήματα, προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην σχολική τους κοινότητα, να αντλούν πληροφορίες για τον τόπο του κάθε μαθητή καθώς και να συνεργάζονται μεταξύ τους για την υλοποίηση διάφορων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα θεατρικές παραστάσεις.

Την Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων, όπου ακούστηκαν οι προτάσεις όλων των ομάδων ανεξαιρέτως, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Κατά την διάρκεια του προγράμματος παρακολουθήσαμε βιωματικά εργαστήρια, κάναμε συνεδριάσεις τόσο οι ομάδες χωριστά όσο και με διάφορους βουλευτές και απολαύσαμε το θεατρικό έργο «Οιδίπους Τύραννος». Από το πρόγραμμα επίσης δεν έλειψε ο χορός και το γλέντι, που κατάφερε να διατηρήσει στα ύψη το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, χαρίζοντάς μας μία αξέχαστη βραδιά. Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον καλύτερα και κάναμε πολλές φιλίες, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολλούς αδελφικές.

Δυστυχώς όμως,όπως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι και αυτές οι ονειρεμένες στιγμές έπρεπε να φτάσουν στο τέλος τους. Μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθα πολλά πράγματα που θα μου φανούν χρήσιμα στην μελλοντική μου ζωή καθώς επίσης γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους, που δεν ξέρω αν θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσωεάν δεν συμμετείχα στο πρόγραμμα. Είναι τιμή μου που κατάφερα να σταθώ αντάξια του ρόλου που μου ανατέθηκε να εκπροσωπήσω την εκλογική μου περιφέρεια και το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων και εύχομαι κάθε χρονιά, κάθε Σύνοδος να φέρνει τόσο κοντά μαθητές και να τους χαρίζει στιγμές που θα χαραχθούν ανεξίτηλα στην μνήμη τους.

Γράφει η Ελευθερία Καραμίντζιου -Έφηβη Βουλευτής ΚΔ΄ Συνόδου 2018-19, εκπρόσωπος του 8ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή