Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμβολική Κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων στο πλαίσιο της 8ης Μάρτη

Νοσηλεύτριες του ΓΝ Τρικάλων τίμησαν την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΓΝΤ, ενώ στα πλαίσια αυτής της σημαντικής επετείου η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει 2 ωρη στάσης εργασίας.

Η συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του ΓΝΤ και είχε σκοπό να αναδείξει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συναδέλφισσες αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Οι γυναίκες υγειονομικοί δίνουν τη δική τους ξεχωριστή μάχη ενάντια στην πανδημία στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές υγείας.

Η ημέρα της γυναίκας βρίσκει τις νοσηλεύτριες εξαντλημένες από τις πολλές νυχτερινές βάρδιες,  γιατρούς κουρασμένες από την υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών με ελάχιστα ρεπό, τις καθαρίστριες κατάκοπες από την 6ήμερη δουλειά και την ταυτόχρονη κάλυψη πολλών τμημάτων, τις μεταφορείς εξουθενωμένες από την αδιάκοπη μετακίνηση δεκάδων ασθενών και ο κατάλογος υπερεντατικοποίησης της εργασίας για όλες τις εργαζόμενες όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο  δεν έχει τέλος.

Γι’ αυτούς τους λόγους το μήνυμα της 8ης Μάρτη, 111 χρόνια μετά την καθιέρωσή της ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παραμένει επίκαιρο, αφού και σήμερα τα δικαιώματα και η ζωή της εργαζόμενης , ιδίως στο χώρο της υγείας ,βρίσκεται στο στόχαστρο.

Το μήνυμα της 8ης Μάρτη μας ωθεί σε κοινή πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση, αφορά τον αγώνα για κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης, που θα φέρει και την πραγματική απελευθέρωση της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τονίστηκε ότι οι νοσηλεύτριες θα δυναμώσουν τη φωνή τους ενάντια την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο των Τρικάλων και σε όλα τα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας όπου οι υγειονομικοί- άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη με την πανδημία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό, με ελάχιστα χέρια βοήθειας, με εργασιακή ανασφάλεια –πάνω από 100 εργαζόμενες στο ΓΝΤ με συμβάσεις που λήγουν στο 18μηνο ή 24μηνο και σκληρή δουλειά σε τμήματα COVID, Επειγόντων, ΜΕΘ. , καθώς και εργολαβικές στην καθαριότητα, φύλαξη , με ωράρια ¨λάστιχο¨.

Αυτό που κυριάρχησε, επίσης, ήταν η αποφασιστικότητα να χτίσουν “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική τους δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη! Γιατί αυτή η υπόθεση δεν είναι Ατομική και Καμιά Γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη της !

Ταυτόχρονα απαίτησαν:

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) δημόσιων υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.).

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ.

Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).

Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.

Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου αναπαραγωγής και του τοκετού.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή