«Συναγερμός» ανησυχίας για τον καύσωνα

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους και την αντιμετώπισή της θερμής εισβολής

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος από σήμερα και για τρεις τουλάχιστον ημέρες καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ οι υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν έως και την Παρασκευή.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή είναι και ο κρατικός μηχανισμός της χώρας, ενώ το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και η Πολιτική Προστασία έχουν προχωρήσει σε συστάσεις, οδηγίες και μέτρα για τον προστασία των πολιτών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων έλαβε χώρα χθες σύσκεψη του ΠΕΣΟΠΠ Θεσσαλίας όπου αναπτύχθηκαν οι ιδιαιτερότητες του φαινομένου καθώς και οι αρμοδιότητες  κάθε οργανισμού, φορέα και υπηρεσίας.

 Ο  Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Λεοντάρης  συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα το επερχόμενο φαινόμενο καύσωνα και τις συνέπειες που συνεπάγεται. Στη σύσκεψη ενημερώθηκε για το γενικό πλαίσιο που ισχύει σε αντίστοιχες περιπτώσεις και περιλαμβάνει ετοιμότητα και μέτρα προφύλαξης σε σχολικές μονάδες, χώρους εργασίας κτλ.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

trikalanews
Author: trikalanews

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …