Συνάντηση αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ με τους Δημάρχους της ΠΕ Καρδίτσας

5 Nov 2020 Καρδίτσα

Την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες για την  καταβολή των αποζημιώσεων, επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας σε συνάντηση που είχε με Δημάρχους της ΠΕ Καρδίτσας. Ο κ. Δούκας κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της ΠΕΔ Καρδίτσας και Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αιρετούς για τις αποζημιώσεις τόσο στο φυτικό όσο και στο έγγειο κεφάλαιο αλλά και να… κρατήσει αρκετές σημειώσεις για σημαντικά ζητήματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι. Ιδιαίτερα δε για τις καταγραφές που αφορούν αγροτικό εξοπλισμό και έγγειο κεφάλαιο, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που πρώτη φορά γίνεται εκτός ΚΟΕ – ΠΣΕΑ προκειμένου να συντμηθεί σημαντικά ο χρόνος των αποζημιώσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Δούκας βασική   προτεραιότητα είναι να παραμείνει η Καρδίτσα στην επικαιρότητα. Ο ίδιος μίλησε για «κλιματική κρίση», τονίζοντας πως σε οχτώ ώρες έπεσε νερό έξι μηνών και σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει δομή που θα συγκρατούσε αυτό τον όγκο νερού».

Εκανε λόγο για «πολυδιάστατη καταστροφή» σημειώνοντας ότι η πρώτη εντολή του ΕΛΓΑ ήταν η αποτύπωση της ζημιάς και η επόμενη η οικονομική ρευστότητα στην περιοχή που εν πολλοίς κινείται από το αγροτικό εισόδημα.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ταχύτητα ήταν πρωτόγνωρη καθώς ποτέ δεν υπήρξαν προκαταβολές μέσα σε ένα μήνα και ποτέ δεν θα γίνουν –όπως τώρα- εκτιμήσεις 700.000 στρεμμάτων σε τρεις μήνες.

Τόνισε ότι για τις άμεσες προκαταβολές χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα της τεχνολογίας και υποστήριξε πως έως τις 31/1/2021 θα έχουν πληρωθεί τα πάντα, χωρίς μάλιστα το πλαφόν του 20% που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εκτίμησε δε τη συνολική ζημιά λίγο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Για τις ζημιές εκτός φυτικού κεφαλαίου, αναφέρθηκε στη φόρμα που δημιουργήθηκε όπου θα καταγραφεί ότι δεν δηλώθηκε στα ΠΣΕΑ και στο τέλος θα δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα (ΠΣΕΑ+φόρμα). Όπως είπε ο κ. Δούκας θα αποζημιωθούν ζημιές που ποτέ δεν αποζημιώθηκαν στο παρελθόν και μάλιστα εκτός ΠΣΕΑ.

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι έθεσαν στον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ επιμέρους ζητήματα αλλά και πρωτεύοντα όπως την αποκατάσταση της κεντρικής διώρυγας του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, καθώς κινδυνεύουν να μην αρδευτούν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο δεκάδες  χιλιάδες στρέμματα.

admins
Author: admins

Share:
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα από τις 23 έως 27 Ιουλίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα από τις 23 έως 27 Ιουλίου

Προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω έργων αποξήλωσης και αντικατάστασης οδικού δαπέδου …
Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Google αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ψηφιακή μετάβαση του …
Πενήντα Χρόνια Μεταπολίτευση: Το Κυπριακό Άγος

Πενήντα Χρόνια Μεταπολίτευση: Το Κυπριακό Άγος

Πενήντα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της εισβολής του ΑΤΤΙΛΑ στη Μεγαλόνησο, που δυστυχώς ταυτίζεται με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας …
Έφυγε από τη ζωή η Αγόριτσα Σεμερτζίδου

Έφυγε από τη ζωή η Αγόριτσα Σεμερτζίδου

Η κηδεία θα τελεστεί την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Σαραγίων Τρικάλων …