Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνάντηση Χρ. Αθανασιάδη με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας

Συνάντηση Χρ. Αθανασιάδη με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας

  • Αγωνιά και ο εμπορικός κόσμος με την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας μαζί με τους καταναλωτές

Η έντονη αγωνία του εμπορικού κόσμου της Λάρισας για τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα καθώς και η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της αύξησης του κόστους διαβίωσης, εκφράστηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο αλλά και με καταστηματάρχες της Λάρισας, ο δημοσιογράφος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας και συνιδρυτής της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα, που πλήττουν ολόκληρο τον κοινωνικό και τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας, όπου επιβεβαιώθηκαν και τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πιο συγκεκριμένα ότι το 83.7%  των πολιτών προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών, ενώ επίσης ένα 18.7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως για την ανακούφιση του εμπορικού κόσμου, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη για θέσπιση γενναίων μέτρων στο ενεργειακό πρόβλημα, η μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά καταναλωτικών αγαθών και προϊόντων, η ενοποίηση όλων των οφειλών (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Ενέργεια) σε μία οφειλή (και προ κρίσης) και η ρύθμιση αυτών σε 120 δόσεις καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της ΠΑΚ Θεσσαλίας κ. Αθανασιάδης επεσήμανε ότι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με το κύμα της ακρίβειας που «ροκανίζει» το εισόδημά τους, νομοτελειακά τους οδηγεί  να είναι πολύ συγκρατημένοι, να ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα, ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις-όπως είναι φυσικό-και στον εμπορικό κόσμο της χώρας μας και ειδικότερα της Λάρισας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση άργησε να λάβει μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης και όταν το έκανε αυτό, δυστυχώς αυτά τα μέτρα ήταν ετεροβαρή, υπέρ των παρόχων του ρεύματος και όχι υπέρ των καταναλωτών, αφού ακόμα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών αυτών των εταιρειών, με αποτέλεσμα οι όποιες παρεμβάσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών, να γίνονται από τους ίδιους τους καταναλωτές, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Συνεχίζοντας ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε, ότι όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, απαιτείται:

γενναία ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

– θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– δημιουργία ενός νέου προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών, με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης της ενεργειακής δαπάνης των επιχειρήσεων.

μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και αερίου

Τέλος το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΚ Θεσσαλίας, επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, με προσαρμοσμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στα μεγέθη και στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή