Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνδικαλιστικό όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ρόλο …χειροκροτητή

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των νησιών μας, σχετικά με την πυρασφάλεια.

Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έχουν, εκτός από τις εθιμοτυπικές πια διαβεβαιώσεις περί αρτιότητας και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, από κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και οι συντονισμένες προσπάθειες αυτών που από τη θεσμική τους θέση ο ρόλος τους είναι να αναδεικνύουν τα προβλήματα του προσωπικού, τις επιχειρησιακές αδυναμίες του Σώματος και να αγωνίζονται για την επίλυση τους.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που όλοι « θαυμάσαμε » τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μας σε τηλεοπτική συνέντευξη να εκφράζει την αισιοδοξία του για την φετινή αντιπυρική περίοδο, κάνοντας «γαργάρα» τόσο τα χρόνια προβλήματα των υπαλλήλων και τις ελλείψεις του Π.Σ. όσο και αυτά που δημιουργεί ο νόμος 4662/2020 που με τη σιωπηλή συναίνεση του ψηφίστηκε. Από εκεί φαίνεται πήραν « γραμμή » και τα προεδρεία αρκετών ομογάλακτων Ενώσεων που έσπευσαν να παρουσιάσουν συνδικαλιστικό έργο για δήθεν επίλυση προβλημάτων, μέσω πλούσιου φωτογραφικού υλικού κυρίως με υπηρεσιακούς παράγοντες και διάφορους χορηγούς- ευεργέτες, αποδεχόμενοι τις φιλανθρωπίες τους.

Τη δόξα τους φαίνεται ότι ζήλεψε και ο « ανεξάρτητος » πρόεδρος της Ένωσης μας ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του σε τοπικά Μ.Μ.Ε., ο οποίος όχι μόνο δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε να αναδείξει το παραμικρό πρόβλημα, αλλά με τον καλύτερο τρόπο διαφήμισε το κυβερνητικό έργο και το αντιδραστικό νομοθέτημα που έχει ήδη πλήξει δεκάδες συνάδελφους πανελλαδικά και βάζει τα θεμέλια για ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους , στις περιφέρειες, στις Μ.Κ.Ο. και τις εθελοντικές οργανώσεις με ότι σημαίνει για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας και των πολιτών.

Ξέχασε ο πρόεδρος της Ένωσης να αναφέρει ότι:

  • Οι 130 προσλήψεις άπειρων και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου εποχικών πυροσβεστών δεν λύνουν ουσιαστικά και μόνιμα το πρόβλημα των ελλείψεων.
  • Ακόμα και επιχειρησιακά αντιμετωπίζονται δυσκολίες λόγω των τριών διαφορετικών εργασιακών σχέσεων στο Π.Σ.
  • Το μόνιμο προσωπικό που θα ενισχύσει τις υπηρεσίες της περιφέρειας μας  δεν αφορά νέες προσλήψεις, αλλά θα γίνει εις βάρος των ήδη  υποστελεχωμένων υπηρεσιών της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως εις βάρος των ίδιων των συναδέλφων που ξεσπιτώνονται.
  • Τα canadair που στάθμευαν τα προηγούμενα χρόνια στο αεροδρόμιο της Σάμου έχουν επιστρέψει στη βάση της Ελευσίνας.
  • Τα χρόνια προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση του Π.Σ. αλλά και τα αιτήματα που και ο ίδιος στηρίζει με την ψήφο του στις Γενικές Συνελεύσεις τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ως δια μαγείας να μην υπάρχουν πλέον. Δεν είδε φαίνεται το προεδρείο της Ένωσης ότι φέτος τα κονδύλια για την συντήρηση, την επισκευή και τα καύσιμα του καταταλαιπωρημένου πυροσβεστικού στόλου των 3.350 οχημάτων, μειώθηκαν  κατά 1.839.851 ευρώ. Ότι οι πιστώσεις για το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του Π.Σ. είναι αυξημένες μόνο κατά 272.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για την ενοικίαση ιδιωτικών ελικοπτέρων πυρόσβεσης είναι αυξημένες κατά 34% δηλαδή 5.800.000 ευρώ.

     Ότι πλέον η προστασία του πυροσβεστικού προσωπικού με Μ.Α.Π. επαφίεται στην μεγαλοδωρία των δωρητών και όχι στην υποχρέωση του κράτους απέναντι σε έναν κλάδο που έχει αποδεδειγμένα πληγεί κυρίως μετά την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης με 38 θανάτους και εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς πυροσβεστών. 

     Ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται το επάγγελμα μας ως Β.Α.Ε. αλλά ούτε το σχετικό Π.Δ. που εκκρεμεί εδώ και  17 χρόνια για την προστασία του προσωπικού στα συμβάντα δεν έχει ακόμη θεσπιστεί για λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ που αφορούν τους γιατρούς εργασίας.

     Ότι από τις 9 εμπλεκόμενες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό υπηρεσίες και κλιμάκια των νησιών της περιφέρειας μας, οι 5 εξ αυτών δηλαδή το 55% , δεν έχουν καθόλου καθαριότητα και για τις υπόλοιπες 4 που έχουν το προνόμιο να έχουν, είναι για 1 για 2 για 3 μέρες και μόνο την Π.Υ. της Μυτιλήνης για όλη την  εβδομάδα.   

  • Η πρόληψη στα δασικά οικοσυστήματα με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, αποψιλώσεις  κ,λπ. που είναι το Α και το Ω για να μην εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές ή να έχουν μικρότερη ένταση και συνέπειες ακόμη και για τα ακριτικά  νησιά του Βορείου Αιγαίου η χρηματοδότησης της παραμένει σε πολύ χαμηλά  επίπεδα.    

Αυτά είναι τα έργα αυτών που εκλέχτηκαν για να υπερασπιστούν τα  δικαιώματα μας  και η αντίληψη τους για τον τρόπο δράσης των σωματείων και αυτός είναι ίσως και  ο λόγος που δεν έχουν ακόμη συγκαλέσει σε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο παρόλο που έχει αρθεί από τον προηγούμενο μήνα ο περιορισμός μετακινήσεων στα νησιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται οι πρακτικές του προεδρείου της Ένωσης και από ότι φαίνεται δεν θα είναι και η τελευταία αφού δεν χάνουν την ευκαιρία να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους στη πολιτική ηγεσία  εξωραΐζοντας ακόμα και τα πιο αντιδραστικά μέτρα εις βάρος των συναδέλφων.

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και γενικότερα στην πυρασφάλεια και την δασοπροστασία της χώρας είναι τόσο σοβαρά που κανένα προπέτασμα καπνού και κανένα μαγικό τρικ δεν μπορεί να τα εξαφανίσει. Όσο και να επιμένουν να τα αποσιωπούν αυτά θα συνεχίζουν να υπάρχουν και να ταλανίζουν και τους πυροσβέστες και το κοινωνικό σύνολο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα με την Ε.Α.Κ.Π. να συνδράμουν στην προσπάθεια μας για να αποκτήσουν τα συνδικαλιστικά μας όργανα λόγο ύπαρξης, εκπληρώνοντας το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν με τα μέλη τους να έχουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτά.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή