Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας

Στόχος ο καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων εν όψει της χειμερινής περιόδου

Συνεδρίασε στο Δημαρχείο Καρδίτσας το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.  Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Σωτ. Αντωνίου. Στη διάρκεια της συζητήθηκαν ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Εισαγωγικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε: «Σας καλωσορίζω στη συνεδρίαση. Σας ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης καθώς και για τη συνεργασία που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα κατά την εκδήλωση του φαινομένου ΙΑΝΟΣ.  Είναι δεδομένο ότι ο ΙΑΝΟΣ μας κατέστησε σοφότερους και αύξησε την εμπειρία μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Θα ήθελα να τονίσω ότι εκτός της αποκτηθείσας πλέον εμπειρίας έχουμε στα χέρια μας και ένα σχέδιο για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, το σχέδιο «Δάρδανος», το οποίο εκτός όλων των άλλων ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες που έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας. Αυτό όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε είναι πολύ σημαντικό. Φυσικά όταν είμαστε αντιμέτωποι με τα φυσικά φαινόμενα, όλοι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο. Σε ότι αφορά την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι η διαβεβαίωση που είχαμε από την Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας – η οποία είναι καθ’ ύλη αρμόδια – και προσωπικά από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Νούσιο είναι ότι τα ποτάμια και τα υδατορέματα, έχουν καθαριστεί. Σε ότι αφορά τα μηχανήματα που διαχειριζόμαστε ως υπηρεσία, δυστυχώς είναι παλιά και με αυτά επιχειρούμε. Ωστόσο όταν χρειάζεται προχωρούμε και σε μισθώσεις μηχανημάτων από ιδιώτες». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων Πολιτικής Προστασίας που τόνισαν ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης δήλωσαν έτοιμοι να παρέμβουν αν και όταν χρειαστεί για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο.Π.Π. συμμετείχαν οι:   Νταουτάς Γεώργιος Διοικητής Π.Υ.Ν. Καρδίτσας, Πάντος Θεόδωρος  Διοικητής ΠΥ Καρδίτσας, Κωστέλλος Βάϊος Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Καρδίτσας, Παπακώστας Χρήστος  Αστυνομικός Υποδιευθυντής και Αναστασίου Σπυρίδων εκπρόσωποι Α.Δ. Καρδίτσας,  Παπαβαίου Χρυσή Διεύθυνση Δασών, Ζαγορίτης Αχιλλέας ΔΕΥΑΚ, Μαρκινός Αθανάσιος ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Παπαδάκος Αντώνιος ΕΟΣ Καρδίτσας, Τσόγκας Χρήστος Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, Βογιατζής Δημήτριος και Μανώλης Παναγιώτης  Ραδιολέσχη Καρδίτσας.

Βασικές αρμοδιότητες του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

 1. Τον απολογισμό δράσεων πολιτικής προστασίας από τους φορείς που μετέχουν στο Σ.Τ.Ο. στο πλαίσιο αποτίμησης και άντλησης διδαγμάτων από την αποκτηθείσα εμπειρία.
 2. Την αμοιβαία ενημέρωση από τα μέλη του Σ.Τ.Ο. για την ετοιμότητα στη λήψη μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας, κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται βάσει του θεσμικού πλαισίου και των συντονιστικών – κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αφορούν στο σχεδιασμό δράσεων πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 6 παρ. 1 του Ν. 3013/2002 όπως ισχύει.
 3. Την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και των ρόλων που μπορούν να αναλάβουν οι συμμετέχοντες φορείς, με βάση το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους σε έργα και δράσεις πολιτικής προστασίας, στην πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών.
 4. Την παροχή στοιχείων από όλους τους αρμόδιους συμμετέχοντες φορείς για την έκταση και ένταση (μέγεθος απωλειών ή ζημιών και επιπτώσεις) εν εξελίξει καταστροφών κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται.
 5. Την υποβολή αιτημάτων συνδρομής από τους συμμετέχοντες στο Σ.Τ.Ο. φορείς, κατά περίπτωση, προς υποβοήθηση του έργου τους στην υλοποίηση δράσεων αρμοδιότητας τους.
 6. Την παροχή άμεσης συνδρομής κατόπιν σχετικού αιτήματος, όπου αυτό είναι δυνατό, κατά λόγω αρμοδιότητας στο έργο και τις δράσεις άλλων φορέων που μετέχουν στο Σ.Τ.Ο.
 7. Την καταγραφή των αναγκαίων δράσεων και μέτρων πολιτικής προστασίας και προτάσεων για την υλοποίηση τους.
 8. Την αμοιβαία ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα δυναμικού πόρων και μέσων των φορέων που εκπροσωπούνται σ’ αυτό για την υλοποίηση των δράσεων και μέτρων πολιτικής προστασίας.
 9. Την αξιοποίηση και ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων καθώς και την παροχή διευκρινίσεων για εξειδικευμένα ή τεχνικά ζητήματα.
 10. Την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, για την καλύτερη προετοιμασία και αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτικής προστασίας.
 11. Την επίλυση τυχόν αναφυομένων διαφορών.
Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή