Συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων για το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Να ενημερώσουμε άμεσα το λαό για τους κινδύνους της εμπλοκής

Με αφορμή την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής και της ελληνογαλλικής συμφωνίας και τους κινδύνους που προδιαγράφονται για τη χώρα μας

Με αγωνιστική διάθεση να έρθουμε σε πιο άμεση επαφή με το λαό, να αποκαλύψουμε τι κρύβεται στην ουσία των εξελίξεων, να αποδείξουμε το ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., να κινητοποιήσουμε λαϊκές δυνάμεις στην πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19.10.2021 στο Μουσείο Τσιτσάνη η συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων ενόψει του 19ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτώβρη στη Νίκαια του Πειραιά. Στη συνέλευση πήραν μέρος πολυάριθμοι παλιοί και νέοι φίλοι που ανέδειξαν τη νέα Γραμματεία, διευρυμένη με νέα πρόσωπα, καθώς και τους αντιπροσώπους για το Συνέδριο.

Πριν από τη συνέλευση έγινε ομιλία – ανάλυση της παγκόσμιας γεωστρατηγικής κατάστασης και τους κινδύνους εμπλοκής που προδιαγράφονται για τη χώρα μας από το γραμματέα της Επιτροπής Λάζαρο Τσουμένη που επισήμανε πως τη χρονική αυτή περίοδο πραγματοποιούνται κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα μεγάλου στρατηγικού βάθους, καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιδιώκουν να κατακτήσουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για περιφερειακές συγκρούσεις ακόμα και γενικευμένο πόλεμο. Αυτό μαρτυρούν οι στρατιωτικές προετοιμασίες σε όλο τον κόσμο όπως επίσης η υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας (AUCUS) ανάμεσα στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία που αποσκοπεί να τιθασεύσει τη διαρκή άνοδο της Κίνας. Αναφερόμενος στη χώρα μας, στις διατυπώσεις και τις ρήτρες που περιλαμβάνει η Συμφωνία περί “αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής” ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ τόνισε ότι σηματοδοτούν νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις σε βάρος του ελληνικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας σε στρατιωτικές αποστολές τύπου Αφγανιστάν και ακόμα ευρύτερες. Επίσης η νέα συμφωνία πατώντας στην αντίστοιχη που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί νέες διευκολύνσεις και μάλιστα επ’ αόριστον στις αμερικανικές δυνάμεις στον Έβρο, τη Θεσσαλία, την Πιερία και τη Σούδα μετατρέποντας τη χώρα σε ένα προχωρημένο ορμητήριο με την παραμονή των βάσεων στην Ελλάδα. Ήδη, σαν δείγμα των αντιδράσεων από την πλευρά της Ρωσίας ο πρεσβευτής στην Αθήνα δήλωσε «Το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα»…

Σε ότι αφορά την διαφημιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση αντιπαράθεσης με την Τουρκία είναι σε όλους γνωστό πως βασικό κριτήριο των αποφάσεών τους αποτελεί η διατήρηση της συνοχής στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η αγκίστρωση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν.

Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και την άμυνα της χώρας, αλλά τους γενικότερους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική και εμπλέκει τη χώρα, δαπανώντας πάνω από 4 δισ ευρώ για εξοπλισμούς σε ετήσια βάση, όλο και
βαθύτερα στους σχεδιασμούς Γαλλίας, ΝΑΤΟ, ΕΕ και στους σφοδρούς
ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ως πρώτο αποτέλεσμα της Συμφωνίας με τη Γαλλία προβλέπεται η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Μάλι, στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα, (το χρυσόμαλλο δέρας αποτελεί ο ορυκτός πλούτος της περιοχής που είναι τεράστιος, με μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, πετρελαίου, φυσικού αερίου, βωξίτη και ουρανίου, τον οποίο εκμεταλλεύονται ή εποφθαλμιούν πολυεθνικά μεγαθήρια απ’ όλο τον κόσμο) γεγονός που αποτελεί ανοικτή πρόκληση για τον ελληνικό λαό.

Όλα λοιπόν προοιωνίζουν έναν νέο φαύλο κύκλο αίματος και μίσους, νεκρούς αμάχους και παιδιά, κύματα προσφύγων και διωγμένων, θρησκευτικά μίση και ρατσιστικές βαρβαρότητες. Ο λαός πρέπει  να αντιδράσει έγκαιρα και να δείξει σε κάθε κατεύθυνση πως θέλει και μπορεί να είναι αφέντης στον τόπο του, ότι αναζητά την Ειρήνη για όλους τους λαούς.

Απολογισμός δράσης της Επιτροπής

Αναπτύσσοντας την πλούσια δραστηριότητα της Επιτροπής Ειρήνης κατά τη διάρκεια της τετραετίας από το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ στα τέλη του 2017 μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Μήτσου ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Στη διάρκεια αυτής της τετραετίας αναπτύχθηκαν από την Επιτροπή ποικιλόμορφες μορφές δράσης για να έρθουμε κοντά στον κόσμο από συλλαλητήρια (στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, το Βόλο, το Στεφανοβίκειο), πορείες, ομιλίες, παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση μέχρι τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα με ταξικά εργατικά σωματεία-μαζικούς φορείς, τη συγκέντρωση υπογραφών για επίκαιρα ζητήματα, συνεντεύξεις τύπου, μοίρασμα υλικού σε εξορμήσεις, προώθηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης θέσεων της ΕΕΔΥΕ, διοργανώσαμε συναυλίες και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Διοργανώναμε κάθε χρόνο την Καλλιτεχνική Πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ προωθώντας το υλικό στα σχολεία, τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς των Δημοτικών και πιο πρόσφατα των Γυμνασίων και Λυκείων και τα εκατοντάδες έργα που συγκεντρώθηκαν εκτέθηκαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών. Στην εκδήλωση του 2019 συμμετείχε και το 1ου School Festival.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της Πανδημίας και τα προβλήματα που προέκυψαν στην ανάγκη προστασίας της υγείας των μελών της Γραμματείας και των φίλων της Ειρήνης η δραστηριότητα δεν ανακόπηκε, τουναντίον στον εφικτό βαθμό δώσαμε τη μάχη του περιοδικούΔρόμοι της Ειρήνης” το οποίο διακινήσαμε μέχρι το τελευταίο τεύχος χάρη στην ανταπόκριση όλων των συναγωνιστών (έχουμε φέτος αύξηση των συνδρομητών), επίσης ολοκληρώνουμε τη διακίνηση του Σημειωματάριου με απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα δώσαμε τη μάχη της Λαχειοφόρου προκειμένου να ανταποκριθούμε από την πλευρά μας στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών της ΕΕΔΥΕ. Πέραν αυτών συμμετείχαμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες στηρίζοντας τους αγώνες των νοσοκομειακών για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων όπως στις αναστολές εργασίας, της αγροτιάς για τις τιμές των προϊόντων και τους πλειστηριασμούς των χωραφιών από τις τράπεζες, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και φοιτητές για τα ανοικτά ζητήματα της Παιδείας όπως στη διάρκεια της πανδημίας κ.α.

Τα Οικονομικά

Τα οικονομικά πεπραγμένα της Επιτροπής παρουσίασε ο ταμίας Παναγιώτης Γεροκώστας.

Τοποθετήσεις

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συναγωνιστών κυρίως πάνω στα ζητήματα των υπογραφών της ελληνοαμερικανικής και ελληνογαλλικής συμφωνίας που αποκτούν άμεση επικαιρότητα στο επόμενο διάστημα με τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Εκλογή νέας Γραμματείας της Επιτροπής

Η συνέλευση επισφραγίστηκε με την εκλογή της νέας Γραμματείας στην οποία μετέχουν οι παρακάτω:

Μήτσου Νίκος, Τσουμένης Λάζαρος, Καλαμποκίνη Βαρβάρα, Σκαμπαρίνα Μελίνα, Γεροκώστας Παναγιώτης, Δεληγιάννης Θωμάς, Μπαμπανάρας Γιώργος, Τράντος Κώστας, Δούκας Νίκος, Μπαντέκας Βασίλης, Γρηγορίου Κίμωνας, Καλλαντζής Άγγελος, Χασιώτη Τζένη, Ρίζος Γιάννης.

Η συγκρότηση σε σώμα θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αντιπρόσωποι για το Συνέδριο

Λάζαρος Τσουμένης, Παναγιώτης Γεροκώστας©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή