Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνεργασία ΚοινΣΕΠ, πολιτών και φορέων με φόντο το «Σχέδιο Ασκληπιός» του Δ. Τρικκαίων

Το έναυσμα από το «Σχέδιο Ασκληπιός» του Δήμου Τρικκαίων δόθηκε σε ΚοινΣΕΠ της περιοχής, που με τη συνεργασία φορέων υλοποιεί το πρόγραμμα «Αέναος» στο επονομαζόμενο «Μονοπάτι του Ασκληπιού».

Πρόκειται για πρόγραμμα που λειτουργεί διπλά, εμπνεόμενο και αξιοποιώντας τον σχεδιασμό του Δήμου Τρικκαίων: από τη μια, συλλέγονται περιβαλλοντικά δεδομένα γύρω από τον ποταμό Κεφαλοπόταμο του χωριού Γοργογύρι. Από την άλλη, οι επισκέπτες/τριες της περιοχής θα μπορούν να λαμβάνουν πρόσθετο υλικό και πληροφορίες για την περιήγησή τους στο μονοπάτι.

Η ιδέα και η προσπάθεια ξεκίνησαν με βάση το «Σχέδιο Ασκληπιός» του Δήμου Τρικκαίων, για αναβίωση της καλλιέργειας θεραπευτικών φυτών, δημιουργία Ψηφιακού Ασκληπιείου, ενίσχυση ομάδων παραγωγών στον πρωτογενή τομέα και περιβαλλοντική – ψυχαγωγική δράση. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ το Σχέδιο προχωρά τμηματικά (ήδη από το «Αντώνης Τρίτσης» και το πρόγραμμα leader εγκρίθηκαν τα χρήματα για το Ψηφιακό Ασκληπιείο), το επονομαζόμενο «Μονοπάτι του Ασκληπιού», δέχεται επισκέψεις. Ο Δήμος Τρικκαίων και ο ΣΟΧΤ δημιούργησαν μια διαδρομή ήπιας έντασης γύρω από τον ποταμό Κεφαλοπόταμο του Γοργογυρίου, διαδρομή που πήρε συμβολικά το όνομά της από τον μύθο του Ασκληπιού και τις θεραπείες που εφάρμοζε.
Οι σκοποί του έργου που υλοποιεί η ΚοινΣΕΠ «Πρωτοβουλία για την Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι:

– η ανάπτυξη και δημιουργία μίας πλήρους τεχνολογικής πλατφόρμας συνεχούς παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων που επηρεάζουν την Προστασία και Διατήρηση του Υδάτινου Οικοσυστήματος του Κεφαλοπόταμου.

– η προσαρμογή και ενδυνάμωση της προσαρμοστικότητας της τοπικής κοινωνίας μέσα από βιωματικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Ετσι, η χρήση των νέων τεχνολογιών (μεγάλα δεδομένα, αισθητήρες, δορυφορικές εικόνες και τεχνητή νοημοσύνη), δημιουργεί δεδομένα που αναμένεται να συμβάλλουν στη βελτίωση των οικοσυστήματος, καταπολεμώντας τις απειλές από την κλιματική αλλαγή και προωθώντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Έργο «Αέναος» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες 2020» με φορέα υλοποίησης την Κοιν.Σ.Επ. «Πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» και συν δικαιούχους εταίρους την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Τρικκαίων «e-trikala Α.E.», το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια» και την Κοιν.Σ.Επ. «Κεφαλοπόταμος».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο / Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δήμος Τρικκαίων

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή