Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συζήτηση της ερώτησης της ΛΑ ΣΥ Θεσσαλίας στο Π.Σ, για την μονάδα υγροποιημένου αερίου

Όχι στην μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου ή σε άλλη περιοχή – Αγώνας για φθηνή ενέργεια για όλο το λαό

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, έχοντας εκφράσει την αντίθεση της στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου, πλωτής εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα μεταφορτώνεται από υγραεριοφόρα πλοία, καθώς επίσης συστημάτων αεριοποίησης και αγωγού μεταφοράς του προς την Α’ ΒΙΠΕ Βόλου 5 χλμ., από την εταιρεία MEDITERRANEAN GAS Α.Ε σε σύμπραξη με την ExxonMobil, με επερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις 14/4/22, κάλεσε την περιφερειακή αρχή, να ξεκαθαρίσει τη θέση της γι’ αυτήν την επένδυση.

Να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται απλά για έναν ακόμη Σταθμό Αποθήκευσης, Αεριοποίησης ΥΦΑ –LNG, αλλά αφορά ακόμη ένα κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Ν/Α Ευρώπη.

Η χώρα μας, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG), αλλά και σε κόμβο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που οδηγούν και σε πολέμους σαν κι αυτόν στην Ουκρανία, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι η Μαγνησία και η Λάρισα, όπως και όλη η χώρα, έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, που αποτελούν στόχο επιθέσεων στο πλαίσιο της σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αυτοί οι αντιλαϊκοί και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που φέρουν την σφραγίδα των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν τα συμφέροντα του λαού του Βόλου και γενικότερα της χώρας μας, όπως μας έχει αποδείξει η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της γενναίας κρατικής στήριξης των επιχειρηματικών επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και μιας χούφτας Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Ο λαός μας θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας.

Η εγκατάσταση πλωτής εξέδρας του σταθμού αποθήκευσης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου, προβλέπεται να λειτουργεί λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή (Πευκάκια, Αϊβαλιώτικα και την περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού), δηλαδή δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό κατοικιών, σχολείων και εργασιακών χώρων. Αυτό δημιουργεί σοβαρότατο θέμα ασφάλειας, αφού μπορεί να μετατραπεί σε «πυριτιδαποθήκη» κυριολεκτικά. Στην ιστορία διαχείρισης του υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί πολλά δυστυχήματα εξαιτίας πυρκαγιών, εκρήξεων, προσκρούσεων, αστοχίας στην κατασκευή δεξαμενών και του συστήματος μετάγγισης.

Απαντώντας στην επερώτησή μας, αρχικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Κολινδρίνη και στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, κ. Αγοραστός, απέφυγαν να τοποθετηθούν ευθέως κατά της επικίνδυνης αυτής επένδυσης και προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες και αντιδράσεις κατοίκων και μαζικών φορέων του Βόλου.

Υποστήριξαν ότι η επερώτηση μας βασίστηκε σε ένα υποθετικό σενάριο και ότι η εν λόγω επένδυση δεν πρόκειται να γίνει, γιατί στο ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ του λιμανιού του Βόλου, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν προβλέπεται αυτή η επένδυση, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, απέρριψε το φάκελο και το αίτημα της εταιρείας, όπως ισχυρίστηκαν. Επομένως θεώρησαν ότι δεν μπορεί η περιφερειακή αρχή να τοποθετηθεί επί ενός υποθετικού σεναρίου.

Η Λαική Συσπείρωση, θεωρεί αυτή τη στάση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, αποφυγή εναντίωσης της στην σχεδιαζόμενη επικίνδυνη καπιταλιστική επένδυση-εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου, που δεν είναι υποθετικό σενάριο, αφού πριν λίγο καιρό η ΡΑΕ, είχε αδειοδοτήσει την εταιρεία «MEDITERRANEAN GAS Α.Ε.», για την συγκεκριμένη επένδυση.

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό του κ. περιφερειάρχη ότι το ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ του λιμανιού του Βόλου, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν προβλέπει τέτοια επένδυση, ούτε υπάρχει σχετική απόφαση, αυτό εύκολα μπορεί να αλλάξει σε ελάχιστο χρόνο και απόφαση να υπάρξει από το ΤΑΙΠΕΔ και στο ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ του λιμανιού να συμπεριληφθεί και η συγκριμένη επένδυση με κυβερνητικές αποφάσεις.

Άλλωστε και η περιφερειακή αρχή το συζητάει το θέμα, αν υπάρξει αλλαγή του ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ή νέος φάκελος της εταιρείας με νέα πρόταση για άλλη τοποθεσία, εκτός λιμανιού του Βόλου.

Θυμίζουμε επιπλέον ότι η επένδυση αυτή «αγκαλιάστηκε» από την Δημοτική Αρχή Βόλου, του κ. Μπέου, που στηρίζεται κατά βάση από τη Ν.Δ, με την διοργάνωση της παρουσίασης της στο δημαρχείο Βόλου τον Οκτώβρη του 2021, όπως και από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμό Λιμένα Βόλου, κ. Σωκράτη Αναγνώστου, που χαιρέτισαν ενθέρμως τα επενδυτικά σχέδια της σύμπραξης των εταιρειών Mediterranean Gas και Exxon Mobil.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας, να μην εφησυχάζουν από τις δήθεν διαβεβαιώσεις της περιφερειακής αρχής, ότι δεν θα γίνει η επικίνδυνη επένδυση των ενεργειακών καπιταλιστικών ομίλων.

Να απορρίψουν τα κάλπικα και επικίνδυνα για το λαό επιχειρήματα της αστικής τάξης, της κυβέρνησης, της Τοπικής Διοίκησης και κάθε άλλου εκπροσώπου της στην περιοχή, περί δήθεν οφέλους για το λαό από μια τέτοια πολλαπλά επιζήμια καπιταλιστική επένδυση, που αποκλειστικό σκοπό έχει τον τεράστιο πλουτισμό των ενεργειακών εταιρειών και των εφοπλιστών που θα αναλάβουν το μεταφορικό έργο.

Να οργανώσουν την μαζική πάλη τους γα να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο καπιταλιστικό έργο, το οποίο θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για το λαϊκό εισόδημα, την ίδια την ασφάλεια της ζωής του λαού και το περιβάλλον της περιοχής και γενικότερα.

Να αγωνισθούν για μέτρα ουσιαστικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, με τη μείωση 50% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ, κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για κατώτερο μισθό 825 € με υπογραφή ΕΓΣΣΕ, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για επίδομα σε όλους τους ανέργους, για κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.

Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι του λαού.

Για να πάψουν να είναι εμπόρευμα, η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ίδια η εργατική δύναμη και να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία, με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, για να εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για κάθε λαϊκό σπίτι, για την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας, με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες).

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή