Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα αληθινά παραμύθια της Καλλιόπης Γιαννάκου

Η Καλλιόπη (Πόπη) Γιαννάκου είναι μια συγγραφέας, όπου τα τελευταία χρόνια γράφει μόνο παραμύθια για παιδιά. Όλα της τα παραμύθια είναι διδακτικά και όχι τρομακτικά. Έγραψε για την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αλληλεγγύη που πρέπει να δείχνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους και τελευταία αναφέρθηκε στο πιο επίκαιρο θέμα, που είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Πιστεύει η ίδια πως αν προσδοκάμε να αλλάξει η κοινωνία, δεν πρέπει να περιμένουμε να την αλλάξουν οι ενήλικες. Πρέπει να αλλάξει η εκπαίδευση των παιδιών. Πρέπει να πάρουν τα μηνύματα τα παιδιά και να αλλάξουν εκείνα συμπεριφορά. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να αντιγράψουν τη δική μας συμπεριφορά των ενηλίκων, γιατί τότε είναι καταδικασμένα να ζήσουν σε μια χειρότερη συνθήκη από τη δική μας.

Όλοι μας λέει, βλέπουμε το περιβάλλον να καταστρέφεται μέρα με τη μέρα και δεν κάνουμε απολύτως τίποτα για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή. Ούτε πρόκειται να κάνουμε τίποτα στον αιώνα τον άπαντα, όπως υποστηρίζει η ίδια, γιατί είναι θέμα νοοτροπίας και περιμένουμε όλοι μας, να κάνουν κάτι οι άλλοι για εμάς. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε για λίγο τη βόλεψή μας, λέει η κ. Γιαννάκου. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά από την ηλικία του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, τι δεν πρέπει να κάνουν για να μη γίνουν σαν κι εμάς.

Το τελευταίο της παραμύθι αναφέρεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλούμε εμείς οι άνθρωποι. Διδάσκει τα παιδιά μέσα από την περιπέτεια των ηρώων του βιβλίου της, τι κάναμε λάθος και οδηγήσαμε τον πλανήτη Γη, σ’ αυτό το δρόμο που είναι «χωρίς επιστροφή». Κάποια στιγμή εμφανίζεται ένα παιδί από το μέλλον που ταξιδεύει στο χρόνο με μια υπερσύγχρονη μηχανή και λέει στους ανθρώπους της εποχής μας, τι κακό κάναμε στη Γη. Σε τι κατάσταση την παραδώσαμε στις επόμενες γενιές και κάτω από ποιες τραγικές συνθήκες ζουν εκείνοι, μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά, και μάλιστα ζουν με μηχανική υποστήριξη και μόνο. Χωρίς να υπερβάλει, έχει πατήσει η συγγραφέας πάνω στις μελέτες των επιστημόνων για το μέλλον της ανθρωπότητας και τις παρουσιάζει στα παιδιά με αρκετή δόση μυθοπλασίας, σαν παραμύθι.

Το βιβλίο της, φέρει τον τίτλο «Ζιπ. Ένα αγόρι που γύρισε από το μέλλον». Ένα βιβλίο που κυκλοφορεί η ίδια, με παρουσιάσεις που κάνει σε δήμους και σχολεία, σε όλη τη χώρα.

Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει γίνει και παιδική θεατρική παράσταση, όπου κι αυτή παίζεται σε δήμους και σχολεία. Μια παράσταση που βρίσκεται αναρτημένη στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας κι έχει βραβευθεί από τον όμιλο της Unesco Πειραιώς και Νήσων, για τη συμβολή της στον πολιτισμό και στη διάσωση του περιβάλλοντος.

Η Καλλιόπη (Πόπη) Γιαννάκου, καλεί όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα παραμύθια της και τις δράσεις της, να επισκεφθούν τη σελίδα της στο Facebook με την επωνυμία «θεατρική ομάδα Κανέλα».

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή