Τα νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας λόγω κορωνοϊού

Την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση στο πλαίσιο παρουσίασης του ολοκληρωμένου σχεδίου για την τόνωση της οικονομίας.

Εισαγωγικά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. Η κυβέρνηση κατανέμει, όπως ανέφερε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορονοϊό εποχή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, την οποία μπορούν να λάβουν συνολικά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμφιφηστέα.

Επίσης, ανακοινώθηκε αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για 4 μήνες με έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και των θέσεων εργασίας. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για τις εταιρείες που πλήττονται και έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Η προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.

Ακόμη, καλύπτονται με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικού σχήματος.

Χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση οι μη απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση μέχρι τις 10 Απριλίου.

Οι τράπεζες και διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση.

Εξάλλου, ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα και συγκεκριμένα, διατίθεται ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, κατατίθεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων κατά 5 δισ. ευρώ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ενώ 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται 3μηνη αναστολή των χρεών τους. Πρόσθεσε πως αναζητείται λύση στο ζήτημα των επιταγών. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό», είπε.

Σημείωσε δε ότι «για την επανεκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου κατατίθεται 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή