Τα πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα πραγματογνώμονα για τα Τέμπη

Για «συνολικό έλλειμα κουλτούρας ασφαλείας» στους σιδηροδρόμους, έκανε λόγο ο πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την έρευνα γύρω από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ευρήματα «δείχνουν μια συνολική εικόνα, έλλειμμα στην κουλτούρα ασφαλείας ολόκληρου του σιδηροδρόμου». Τόνισε ακόμα χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει μια άμεση λύση που αύριο πατάμε ένα κουμπί και φτιάχνεται κάτι».

«Οι σιδηρόδρομοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα λειτουργούσαν με το φιλότιμο και την εμπειρία κάποιων παλιών. Όμως ο παλιός κάποια στιγμή θα πάρει σύνταξη και θα φύγει. Δεν υπάρχει διαδικασία, μέθοδος για νέους να έρθουν και να αποκτήσουν την εμπειρία που χρειάζεται. Στις μεταφορές δεν αρκεί το είμαι παλιός και ξέρω».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λακαφώσης σημείωσε ότι ακόμα και η εκπαίδευση των νέων γίνεται εμπειρικά στα τρένα. «Αν προσληφθεί κάποιος σε μια καινούργια δουλειά και πάει πρώτη μέρα, θα πάει επιφυλακτικά. Αν δει όλους τους προηγούμενους τυπικούς, θα πάρει κι αυτός σειρά αντίστοιχη. Η συνολική απουσία κουλτούρας ασφαλείας μου έχει κάνει εντύπωση. Δεν είναι ότι ένας άνθρωπος ξέχασε να κάνει κάποια ενέργεια.

Κάποιες λεπτομέρειες όπως το «εμείς οι παλιοί εκπαιδεύσαμε τους νέους απ’ ό,τι θυμόμαστε από τον πίνακα λειτουργίας». Δεν υπάρχει manual, δεν υπάρχει διαδικασία. Στο αεροπλάνο υπάρχει check list για τον πιλότο, στο τρένο ό,τι θυμάται».©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή