Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα συντρίμμια αεροπλάνου σε χωριό της Λάρισας, το «διαβολόρεμα» και η ιστορία που συγκλόνισε

Η Ανατολή (ή Σελίτσανη με την παλιά ονομασία) είναι ένα χωριό στη νοτιοανατολική πλευρά της Όσσας.

Η Ανατολή είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και από τη θέση της φαίνεται ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος, η κοιλάδα του Δώτιου Πεδίου με την κωμόπολη της Αγιάς και τα χωριά της, το Μαυροβούνι και το Πήλιο, τις παραλίες και τη θάλασσα του Αγιοκάμπου κι ακόμα τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Στην περιοχή συνέβη η αεροπορική τραγωδία του 1984, όταν δύο πιλότοι της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης χάθηκαν αφού το αεροσκάφος τους κατέπεσε στο «Διαβολόρεμα», σε μια χαράδρα πάνω από την Ανατολή Αγιάς. Το αεροσκάφος ν.1 του σχηματισμού, ένα μαχητικό F-4 Phantom, με κυβερνήτη τον 31χρονο Παντελή Παρασκευά από την Πάτρα και συγκυβερνήτη τον 29χρονο Στέφανο Σαρρή από την Έδεσσα, το πρωί της 2ας Μαϊου 1984 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρισας με κατεύθυνση την Ψαθούρα, στο πλαίσιο εκπαίδευσης.

Μόλις τρία λεπτά μετά την απογείωση ενώ τα δύο αεροσκάφη περνάνε πάνω από τον Αετόλοφο Αγιάς, ο ν.1 χάνεται στα σύννεφα και το μαχητικό προσκρούσει σε δύσβατη ορεινή περιοχή. Σύμφωνα με «μαρτυρίες» κατοίκων, το αεροσκάφος πέρασε πάνω από τη Σωτηρίτσα ενώ στη θάλασσα εντοπίζονται ίχνη καυσίμων. Οι έρευνες εστιάζονται στη θαλάσσια περιοχή Δερματά και Αγιοκάμπου όπου λανθασμένα, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, εκτιμάται πως κατέπεσε το αεροσκάφος.

Έτσι μετά από ημέρες οι έρευνες δεν καταλήγουν κάπου και ολοκληρώνονται χωρίς τον εντοπισμό αεροσκάφους και πιλότων. Έξι μήνες μετά ένας γιατρός, κυνηγώντας στην ορεινή και δύσβατη περιοχή του «Διαβολορέματος» εντοπίζει τα συντρίμμια του αεροσκάφους, «βόρεια» της Αγιάς, σε μια περιοχή «ανεξήγητα» εκτός πορείας και γι’ αυτό και δεν ερευνήθηκε.

Δείτε το βίντεο:

onlarissa.gr – βίντεο-πληροφορίες: Μιχάλης Πανέτσος 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή