Τα 80 της χρόνια γιορτάζει η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

Μια μεγάλη γιορτή με μουσική από 7 συνολικά Φιλαρμονικές Ορχήστρες οργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Τιμώντας τα 80 χρόνια της Δημοτικής Φιλαρμονικής (1938-2018), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της, το διήμερο Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 οργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών. 
 
Πάνω από 130 μουσικοί θα βρίσκονται στα Τρίκαλα, συμμετέχοντας στη γιορτή της μουσικής: Κάθε ημέρας από νωρίς το απόγευμα θα παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης δίνοντας μια ευχάριστη μουσική νότα στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα των ημερών. 
 
Πριν θαυμάσουν τον Μύλο των Ξωτικών, οι επισκέπτες θα έχουν ήδη τους ήχους των χριστουγεννιάτικων μελωδιών, που θα συντροφεύουν στο κέντρο της πόλης… απροειδοποίητα.
 
Στις 7 το απόγευμα  του Σαββάτου και της Κυριακής θα δοθούν δύο συναυλίες με διαφορετικές φιλοξενούμενες φιλαρμονικές κάθε φορά, στο Πνευματικό Κέντρο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ» και στην αίθουσα «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΡΑΚΟΣ».
 
Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων θα ανοίξει την πρώτη ημέρα των συναυλιών και θα κλείσει τη δεύτερη, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη και τη λήξη της διοργάνωσης. 
 
Αρχιμουσικοί, μουσικοί και φίλοι της των συμμετεχόντων φιλαρμονικών θα συνυπάρξουν το διήμερο των εκδηλώσεων ανταλλάσοντας μουσικές γνώσεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για την λειτουργία των φιλαρμονικών. 
 
Οι φιλαρμονικές που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ αυτό είναι:
 
• Φιλαρμονική Δήμου Ηγουμενίτσας
• Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καρδίτσας
• Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Λεβαδέων
• Φιλαρμονική Δήμου Μετεώρων
• Δημοτική Φιλαρμονική Μουζακίου
• Φιλαρμονική Δήμου Τεμπών
• Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων
 
Η εκδήλωση έχει και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.
 
Ιστορικό 
 
Η φιλαρμονική των Τρικάλων ιδρύθηκε το 1896 ως «Φιλαρμονική Εταιρία Τρικκάλων» αλλά η λειτουργία της ξεκίνησε το 1902  μετά από την σύσταση του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου του νέου συλλόγου. Το 1914 συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης. Ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος θα διαλυθεί το 1929 και ένα χρόνο αργότερα  ιδρύεται ο «Μουσικός Σύλλογος» στον οποίο ανήκε και η φιλαρμονική. Το 1933 ο Μουσικός Σύλλογος διαλύεται και την  θέση του παίρνει μια 10μελή ομάδα μουσικών που εξυπηρετούν τις πολιτιστικές και θρησκευτικές ανάγκες του Δήμου Τρικκαίων. 
 
Το 1938 συστήνεται η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής θα παύσει η λειτουργία της και θα ανασυσταθεί μετά την λήξη του πολέμου. 
 
Το 1954 με Βασιλικό Διάταγμα παίρνει και επίσημα πλέον την  ονομασία της «Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων», αλλά θα περάσουν 4 χρόνια για την υλοποίηση της απόφασης αυτής για να συσταθεί και πάλι σε σώμα στα τέλη του  1958.
 
Σήμερα αποτελεί δομή του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων.
admins
Author: admins

Share:
Απεβίωσε η ηθοποιός Σάνεν Ντόχερτι σε ηλικία 53 ετών

Απεβίωσε η ηθοποιός Σάνεν Ντόχερτι σε ηλικία 53 ετών

Η πρωταγωνίστρια του «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» έχασε τη μάχη με τον καρκίνο …
Θερινό πενθήμερο στα Τρίκαλα από 20 Ιουλίου

Θερινό πενθήμερο στα Τρίκαλα από 20 Ιουλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ανακοινώνει την εφαρμογή θερινού ωραρίου για τα καταστήματα από 20 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου 2024 …
Μαζική εξόρμηση Θεσσαλών στις παραλίες της Λάρισας για να ξεφύγουν από τον καύσωνα

Μαζική εξόρμηση Θεσσαλών στις παραλίες της Λάρισας για να ξεφύγουν από τον καύσωνα

Χιλιάδες Θεσσαλοί εγκαταλείπουν την πόλη τους, για τον Αγιόκαμπο Λάρισας, εν μέσω 40άρηδων θερμοκρασιών …
Συμφωνία ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ Δήμου Τρικκαίων και ΥΕΘΑ

Συμφωνία ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ Δήμου Τρικκαίων και ΥΕΘΑ

Συμφωνία για επέκταση της ΣΜΥ και δημιουργία χώρων αναψυχής στα Τρίκαλα …