Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα και η 92χρονη επιζήσασα

Αύριο Κυριακή, 11 Νοεμβρίου και ώρα 11 το πρωί, θα γίνουν  τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα, στην συμβολή των οδών Πλούτωνος  και 28ης Οκτωβρίου, στο κέντρο των Τρικάλων. 
 
Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαβίδ Σαλτιέλ και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, κ. Ιάκωβο Βενουζίου.
 
Χορωδία αποτελούμενη από άνδρες και γυναίκες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης  που βρίσκονται ήδη στην πόλη, θα ψάλλουν τραγούδια. 
 
• Η μορφή του Μνημείου Ολοκαυτώματος 
 
Τα Τρίκαλα θρήνησαν  στο Ολοκαύτωμα, 139 άτομα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, αριθμός που αναγράφεται  στο Μνημείο Ολοκαυτώματος , τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν αύριο από τον Δήμο Τρικκαίων.  
 
Ερωτηθείς ο κ. Ιάκωβος Βενουζίου για την μορφή του Μνημείου Ολοκαυτώματος, δήλωσε αποκλειστικά στο trikalanews.gr «Η έμπνευση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων μας έχει ενθουσιάσει. Το μνημείο απεικονίζει σταγόνες δακρύων των ομήρων-θυμάτων του Ολοκαυτώματος και τις σιδηροτροχιές πάνω στις οποίες κινήθηκαν τα τρένα, που οδήγησαν τόσα  εκατομμύρια ψυχές στο Άουσβιτς και στον αφανισμό. Ανάμεσά τους και οι 139 Εβραίοι των Τρικάλων». 
 
• Η τελευταία εν ζωή Τρικαλινή που γύρισε από το Άουσβιτς 
 
Στεφάνι θα καταθέσει η μοναδική εν ζωή από την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, η κ. Νάκη Ματαθιά – Μπέγα, 92 ετών σήμερα, η οποία είχε συλληφθεί στα Τρίκαλα στις 24 Μαρτίου 1944 και κατόρθωσε να επιστέψει ζωντανή από το κολαστήριο του Άουσβιτς. 
 
Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου, δήλωσε αποκλειστικά στο trikalanews.gr  ερωτηθείς για το θέμα : «Είναι χαρά και τιμή  ως Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, να έχουμε αύριο στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα, την παρουσία της 92χρονης Τρικαλινής Νάκη Ματαθιά – Μπέγα, η οποία είναι η μοναδική που επέστρεψε από το Άουσβιτς. Την είδα, συνομίλησα μαζί της. Είναι ευδιάθετη και σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι συγκινημένη. Δεν γνωρίζαμε αν τελικά θα μπορούσε να έρθει και για αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί το όνομά της στο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων που γίνονται στην πόλη για το Ολοκαύτωμα». 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή