Θεσσαλια

Τα αντιχαλαζικά δίκτυα

5 May 2019

Το χαλάζι αποτελεί πια ένα από τα κυριότερα προβλήματα για την υγεία και την παραγωγικότητα των οπωροφόρων. Δημιουργείται κυρίως από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο και προκαλεί μακροχρόνιες ζημιές χιλιάδων ευρώ, όπως καταστροφή φυλλωμάτων, μωλωπισμοί, πτώση καρπών και σχίσιμο του φλοιού των βλαστών. Για αυτόν τον λόγο η ύπαρξη αντιχαλαζικών διχτύων είναι απαραίτητη σε μέρη που το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό. Βέβαια η χρήση τέτοιων διχτύων είναι ιδανική και για την αποφυγή περισσότερων προβλημάτων, όπως προστασία των δέντρων από τον αέρα, τα πουλιά και τα έντομα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των αντιχαλαζικών είναι τα εξής, το χρώμα, ο τρόπος πλέξης, το βάρος και το πλάτος.  Ανάλογα με την καλλιέργεια τοποθετούνται και τα εξής χρώματα αντιχαλαζικών, Άσπρο για τα αμπέλια, Μαύρο για τα μήλα, κεράσια, ρόδια και Γκρι για τα υπόλοιπα. Συνήθως είναι πλεκτό και δεμένο σε σχήμα τετράγωνου με έξτρα σφιχτή πλέξη στις άκρες και στο κέντρο. Το πλάτος του κυμαίνεται από το 1 έως και 6 μέτρα, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των εφαρμογών. Το βάρος του είναι μεταξύ των 60 και 90 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί συνεχώς διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Αναλυτικότερα, τα πλεονεκτήματα χρήσης των αντιχαλαζικών διαφοροποιούνται σε 4 τομείς. Στον τομέα της προστασίας των καλλιεργειών από την ακτινοβολία του ήλιου, δηλαδή αντοχή στην υπεριώδη Ακτινοβολία(UV),στον τομέα προστασίας από το χαλάζι( η τοποθεσία αντιχαλαζικών διχτύων  πάνω από τα νάνα δένδρα μπορούν να μειώσουν πάρα πολύ το σχίσιμο τους από το χαλάζι), στον τομέα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας( η τοποθέτηση διχτύων δημιουργεί ένα είδος θερμοκηπίου που βοηθάει στην πρωίμιση της παραγωγής) και στον τομέα προστασίας από τα έντομα( τα αντιχαλαζικά βοηθούν στην αποτροπή εισόδου πολλών εντόμων, όπως αλευρώδη, αφίδα, tuta)

Εν κατακλείδι πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή του στην ελληνική αγορά κυμαίνεται μεταξύ των 30 έως 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Παρόλα αυτά χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση μετά από έναν συγκεκριμένο χρόνο ή από κάποια ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Κάτι που προβληματίζει του παραγωγούς για την χρήση και την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών σε μεγάλες καλλιέργειες.
 
Apostolou Christos
University of Thessaly, Dept. of Agriculture C.P. & R.E.
Fytokou St., Volos, 38446, Greece
T:+30 6944042251, Email: [email protected] , [email protected]

admins
Author: admins

Ηλικιωμένος με γυαλιά κρατά κινητό και πληκτρολογεί σε λάπτοπ, ενώ νεότερος άνδρας δίπλα του γελάει και κάνει thumbs up – σύγχρονο σαλόνι, ατμόσφαιρα χαρούμενη, συμβολισμός ψηφιακής ενδυνάμωσης τρίτης ηλικίας

Ο Παπαστεργίου κάνει τους παππούδες… hackers – Ηλεκτροσόκ στην τρίτη ηλικία!

Ξεχάστε τους «παλιομοδίτες»! Με το νέο πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης, οι παππούδες της Ελλάδας ετοιμάζονται να γίνουν οι νέοι hackers της …
Αγελάδες σε μονάδα βιολογικής κτηνοτροφίας τρέφονται με σανό, υπό στέγαστρο, με εμφανή σκουλαρίκια ταυτοποίησης – εικόνα από ελεγχόμενη βιολογική εκτροφή

Μαζικές αποχωρήσεις από τη βιολογική κτηνοτροφία λόγω φόβου ελέγχων

Κύμα οικειοθελών αποχωρήσεων καταγράφεται στη βιολογική κτηνοτροφία, εν όψει εντατικοποίησης των ελέγχων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι αλλάζει για …
Διασκέδαση και δημιουργία στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Διασκέδαση και δημιουργία στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Μια ακόμη χαρούμενη δράση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, με παιχνίδι, αφήγηση και δημιουργία για τα παιδιά. Επόμενο εργαστήριο …
Έργα διαμόρφωσης και καθαρισμού στον χώρο της Αγίας Παρασκευής Μουριάς

Έργα διαμόρφωσης και καθαρισμού στον χώρο της Αγίας Παρασκευής Μουριάς

Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς τα έργα αποκατάστασης και καθαρισμού από τον Δήμο Πύλης στον εξωτερικό χώρο του Παρεκκλησίου της Αγίας …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.