Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα παραλειπόμενα του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων

Μικρές, αλλά όχι ασήμαντες «λεπτομέρειες» γεγονότων κατά την διάρκεια του τριήμερου 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων – το μεγαλύτερο ιστορικά σε συμμετοχές –  το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων.
 

  • Ημέρα πρώτη, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019: Οι πίτες στους επίσημους – η απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το λαϊκό δρώμενο «Πιρπιρούνα» που έφερε βροχή!
     

Στην έναρξη του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων – όπως και τις υπόλοιπες 2 μέρες –  έλαμψαν με την απουσία τους οι τρεις βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ: κ.κ.  Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης. Έτσι δεν ήταν ανάμεσα στους επισήμους … τους τυχερούς θεατές της πρώτης σειράς στο υπαίθριο θέατρο του Φρουρίου, που γεύτηκαν τις πεντανόστιμες χειροποίητες πατροπαράδοτες βλάχικες πίτες, καμωμένες  με αγνά υλικά που είχαν φτιάξει οι γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Τρικάλων.

Η πρώτη μέρα του Ανταμώματος ήταν αφιερωμένη στην αναβίωση των λαϊκών δρώμενων από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βλάχων Ν. Τρικάλων. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι το δρώμενο του Συλλόγου  Απανταχού Ορθοβουνιωτών Καλαμπάκας, «Πιρπιρούνα» (επίκληση για βροχή σε περιόδους ανομβρίας) … έφερε τελικά βροχή… μόλις μισή ώρα μετά την παρουσίασή του , έτσι οι θεατές εγκατέλειψαν το θέατρο μαζικά – πριν ολοκληρωθούν τα δρώμενα (ακόμη δυο Σύλλογοι είχαν να παρουσιάσουν τα δρώμενά τους). Στην μαζική αποχώρηση του κοινού ήταν και  όσοι από τους επισήμους δεν είχαν φύγει νωρίτερα – όπως ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ κ. Κώστας Σκρέκας, που αποχώρησε λίγο μετά τους χαιρετισμούς της έναρξης του Πανελλήνιου Ανταμώματος, χωρίς δυστυχώς να παρακολουθήσει τα λαϊκά δρώμενα που παρουσίασαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι  Βλάχων Ν. Τρικάλων.

Άξιο να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, είναι ότι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο trikalanews.gr o κ. Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η πρωτοφανής συμμετοχή Συλλόγων Βλάχων από όλη την Ελλάδα στο 35Ο Πανελλήνιο Αντάμωμα, οφείλεται και στο γεγονός ότι  πάνω από το 50% του πληθυσμού στα Τρίκαλα έχουν Βλάχικη καταγωγή. Αυτό, σε συνδυασμό με τους πολλούς και δυναμικά ενεργούς Πολιτιστικούς Συλλόγους Βλάχων που δραστηριοποιούνται στο Νομό Τρικάλων και τις φιλικές σχέσεις που έχουν με όλους τους Συλλόγους Βλάχων ανά την Ελλάδα, ευνόησε την μετακίνηση των  Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στα Τρίκαλα από κάθε γωνιά της χώρας. 

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι η βροχή που οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να αποχωρήσει από το θέατρο, κράτησε μόνο πέντε λεπτά κι έτσι, έστω και αν αποχώρησε πάρα πολύς κόσμος, μπόρεσαν και παρουσίασαν τα δρώμενά τους και οι 2 τελευταίοι στην σειρά του προγράμματος Σύλλογοι από τα Τρίκαλα.
 

  • Ημέρα δεύτερη, Σάββατο 22 Ιουνίου 2019: Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βλάχων από την Βόρεια Ελλάδα, δεν άντεχαν την υγρή ζέστη των Τρικάλων
     

Το βράδυ της δεύτερης μέρα του Ανταμώματος, πραγματοποιήθηκε η κορυφαία εκδήλωση στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, με την  συμμετοχή 70 Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και 2.500 χορευτών.

Το trikalanews.gr συνάντησε εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων που ήρθαν στα Τρίκαλα – από Ιωάννινα, Πρέβεζα, Φλώρινα, Μέτσοβο, Σέρρες, Βέροια, Θεσσαλονίκη κ.α και συνομίλησε μαζί τους. Οι περισσότεροι από την Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, είπαν ότι υπέφεραν από την πολύ ζέστη και υγρασία των Τρικάλων και προσπαθούσαν όπως δήλωσαν, να κάνουν ότι μπορούσαν για να δροσιστούν. Από το να ρίχνουν νερό στο πρόσωπο, μέχρι να πίνουν παγωμένο νερό και μπύρες.

Κάποιες γυναίκες, τις βρήκαμε να κάθονται δίπλα στα σιντριβάνια της πλατείας, κοντά στο άγαλμα του Νικολάκη. Κάποιες ομάδες, μέχρι να έρθει η σειρά τους να χορέψουν κάθονταν σε καφετέριες και σουβλατζίδικα κοντά στην πλατεία.

Οι σέλφι δεν έλειψαν, ούτε και οι βιντεοσκοπήσεις μεταξύ των μελών των Συλλόγων.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, παντού στην πλατεία υπήρχαν άδεια μπουκαλάκια νερού, τα οποία όμως μέχρι το πρωί είχαν μαζευτεί και η πλατεία καθαρή, υποδέχτηκε τους Συλλόγους την επόμενη μέρα του Ανταμώματος.
 

  • Ημέρα τρίτη, Κυριακή 23  Ιουνίου 2019. Οι επίσημοι κάτω από τα λιγοστά δέντρα της πλατείας με τους  χορευτές να χορεύουν στο μέσο της πλατείας
     

Την τρίτη και τελευταία μέρα του 35ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, το κοινό που παρευρέθηκε στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, ήταν πολύ λίγο. Ελάχιστες ήταν και οι καρέκλες που υπήρχαν, όλες κάτω από την δεξιά μεριά της πλατείας, εκεί που υπήρχε η σκιά από τα εναπομείναντα δέντρα μετά το κόψιμο των πλατανιών.

Κάτω από τον ίσκιο, πλάι στο άγαλμα του Στρατηγού Σαράφη, κάθισαν και οι επίσημοι, από τον Δήμο και την Περιφέρεια. Όμως, ο Κόρλου Μάρι, ο Μεγάλος Χορός, αναπτύχθηκε κυρίως στο κέντρο της πλατείας.

Κάποιες ομάδες χορευτών έκαναν προσπάθειες ο χορός να απλωθεί δυναμικά  και προς εκείνη την μεριά, όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς η πλευρά που είχε τον ίσκιο, ήταν αρκετά απόμερη σε σχέση με το κέντρο της πλατείας που βρίσκονταν εξάλλου και οι οργανοπαίχτες.

Ευτυχώς ο καιρός ευνόησε. Τα λίγα σύννεφα που υπήρχαν στον ουρανό προφύλαξαν τους χορευτές από τον δυνατό ήλιο, καθώς η λήξη του Ανταμώματος, άρχισε στις 11.30 το πρωί.
Όλες τις μέρες, συνεργείο από τα Ιωάννινα, κάλυπτε ζωντανά για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, τις εκδηλώσεις, στο YouTube.
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή