Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τάσος Τσιαπλές: Το αίσχος της παιδικής εργασίας, δεν θα εκλείψει με ευχολόγια

Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας της «Λαικής Συσπείρωσης»

Το αίσχος της παιδικής εργασίας, δεν θα εκλείψει με ευχολόγια, αλλά με αγώνα για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού συστήματος

Οι διάφοροι απολογητές του εκμεταλλευτικού συστήματος, αυτοί που μας λένε ότι το “σύγχρονο” είναι αυτό που ζούμε σήμερα και το “παλιό” είναι μία κοινωνία που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ας μας απαντήσουν: Γιατί εν έτει 2023, αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, που αντί να παίζουν και να μαθαίνουν γράμματα αναγκάζονται να δουλεύουν;

Ας μας εξηγήσουν πως γίνεται τα παιδιά που υποχρεώνονται σε αναγκαστική εργασία στον 21ο αιώνα αν τα συγκεντρώναμε σε μια μόνη χώρα, θα συγκροτούσαν την 9η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, με πάνω από 160 εκατομμύρια πληθυσμό; Αυτή η χώρα δεν υπάρχει. Όμως αυτά τα παιδιά υπάρχουν. Αγόρια και κορίτσια σαν τα δικά μας, σαν όλα τα παιδιά του κόσμου, που δουλεύουν στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, στον τουρισμό, στον επισιτισμό, στο εμπόριο, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, σε γεωργικές εργασίες, σε ορυχεία και μεταλλεία, παιδιά που γίνονται ακόμη και θύματα εκμετάλλευσης παράνομων δραστηριοτήτων μέχρι και πορνείας.

Η παιδική εργασία στην κοινωνία μας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους ηθικής, ως ντροπή για την ανθρωπότητα, αλλά ως απότοκο ενός απάνθρωπου και εγκληματικού συστήματος, που πρέπει να ανατραπεί και έχει όνομα, λέγεται καπιταλισμός.

Όσα events και «φιλανθρωπίες» και αν διοργανωθούν από διάφορους «κοσμικούς κύκλους» και «celebrities», όσες καμπάνιες ευαισθητοποίησης και αν κάνουν κυβερνήσεις και διάφοροι άλλοι υποστηρικτές τους, κρύβουν ότι το κύριο αίτιο της παιδικής εργασίας είναι το σύστημα το οποίο υπηρετούν. Για παράδειγμα με νόμιμο τρόπο με το νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση που ψηφίστηκε πριν 2 χρόνια, ενισχύεται η παιδική εργασία, καθώς μετά το γυμνάσιο σε ηλικία μόλις 15 ετών ένα μεγάλο μέρος των μαθητών οδηγείται στην εργασία μέσω των διετών προγραμμάτων κατάρτισης και μαθητείας και μάλιστα με άθλιες αμοιβές και εργασιακές σχέσεις.

Για να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν την παιδική εργασία είναι αναγκαία η ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος. Μόνο με τον αγώνα για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας που θα καταργήσει κάθε μορφή εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μπορεί να καταργηθεί και μία από τις πιο χυδαίες, αυτή της παιδικής εργασίας.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή