Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τελικά ούτε κλινική Παντελιδάκη, ούτε οικίσκοι, ούτε κοντέινερ για τους πλημμυροπαθείς;

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να απαντήσει στις ανησυχίες των άστεγων πλημμυροπαθών οι οποίοι δεν έχουν που να στεγαστούν μιας και τα σπίτια τους κατέρρευσαν, βγήκαν κόκκινα ή προσωρινά μη κατοικήσιμα και αρκετοί στεγάζονται σε ξενοδοχεία, σε σπίτια συγγενών και φίλων και, όποιοι μπόρεσαν, σε νοικιασμένο σπίτι στα Τρίκαλα και αλλού ξοδεύοντας πολλά χρήματα για ενοίκια και εξοπλισμό και μην έχοντας ακόμα οι περισσότεροι πάρει την οικονομική αποζημίωση για οικοσκευή.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων με τον Δήμαρχο κ. Σακκά στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας, τέθηκε το ζήτημα της κατοικίας των άστεγων πλημμυροπαθών και ο Δήμαρχος απάντησε για τον προγραμματισμό που έχει στο ζήτημα αυτό.

Μίλησε για την διαμόρφωση του κτιρίου της πρώην κλινικής Παντελιδάκη όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν 100 περίπου πλημμυροπαθείς καθώς και για κάποιες Δομές του Δήμου όπου και εκεί θα μπορούσαν να μείνουν κάποιοι πλημμυροπαθείς.

Η Επιτροπή πλημμυροπαθών και οι ίδιοι οι πλημμυροπαθείς, δεν είχαν καμία αντίρρηση σε κάτι τέτοιο.

Κατόπιν ο Δήμαρχος,  ανακοίνωσε για κάποια διαμερίσματα στην Σωτήρα και για 50 κοντέινερ-οικίσκους που θα ερχόταν από Αθήνα. Κατόπιν για 40 κοντέινερ που θα έφερναν από τον προσφυγικό καταυλισμό του Κουτσόχερου.  Από ότι όμως φαίνεται, τίποτα από αυτά δεν γίνεται πραγματικότητα.

Για την μεν κλινική Παντελιδάκη ο Δήμαρχος…έριξε την ευθύνη της ματαίωσης του εγχειρήματος στους πλημμυροπαθείς για δήθεν απροθυμία που αυτοί έδειξαν!

Όχι να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για την αποτυχία του εγχειρήματος, αλλά να φορτώσει την ευθύνη στους πλημμυροπαθείς λες και δεν έχουν άλλα προβλήματα οι ίδιοι. (Κάτι ανάλογο έκανε πρόσφατα και με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών φορτώνοντάς τη την ευθύνη για την δήθεν αναστάτωση που προκαλεί γράφοντας για τις πιέσεις που δέχονται οι πλημμυροπαθείς για αποχώρηση από τα ξενοδοχεία).

Για τα 9 διαμερίσματα στη Σωτήρα, εκτός από τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, ο χρόνος παραμονής εκεί φαίνεται πως θα είναι περιορισμένος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του  Δήμου στους πλημμυροπαθείς, ενώ θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την υλοποίηση της Στεγαστικής Συνδρομής.

Οι 50 οικίσκοι-κοντέινερ από Αθήνα φαίνεται πως αργούν ή ναυάγησαν όπως δείχνουν να ναυαγούν και τα 40 κοντέινερ από το Κουτσόχερο τα οποία, από ότι λένε οι εκεί γνωρίζοντες, δεν είναι σε κατάσταση να μεταφερθούν. Τί μένει λοιπόν από αυτά που ο Δήμαρχος παρουσίαζε σαν λύσεις; Μάλλον τίποτα!

Αυτό που μένει τελικά είναι αυτό που έγινε εκ των πραγμάτων: η διαμονή στα ξενοδοχεία μέχρι το κράτος, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος, να δώσουν πραγματική λύση για την αξιοπρεπή στέγαση των άστεγων πλημμυροπαθών.

Να δώσουν γρήγορα την αποζημίωση για την οικοσκευή που έπρεπε να είχε δοθεί από προχθές, να φτιάξουν πρόγραμμα ανοικοδόμησης, να δώσουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα με ζημιές, να δώσουν τα χρήματα για τις επισκευές στα κίτρινα και τα χρήματα για το χτίσιμο νέων σπιτιών στα κόκκινα, όπως και τις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο, τις παραγωγές και τα μηχανήματα στο ύψος των ζημιών, πράγμα που δεν κάνουν σήμερα.

Όσο για τα κονδύλια που δαπανά ο Δήμος για την στέγαση και την σίτιση των πλημμυροπαθών, γιατί άραγε μας το λέει ο Δήμαρχος; Μήπως θέλει να μας πει ότι δεν θα έπρεπε να στεγαστούν και να σιτιστούν οι πλημμυροπαθείς που το είχαν ανάγκη, επειδή κοστίζουν; Ή μήπως τα βάζει από την τσέπη του;

Δεν είναι εύκολο να αναλάβει κάποιος με παρρησία την ευθύνη που του αναλογεί. Είναι, φαίνεται, προτιμότερο να ρίχνει αλλού την ευθύνη και να τυρβάζει περί άλλων.

Οι πλημμυροπαθείς, που κάποιοι έφταιξαν ( κράτος-κυβέρνηση-Περιφέρεια-Δήμος) και είναι σήμερα πλημμυροπαθείς, δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματά τους. Ασκώντας το δικαίωμα του συνέρχεσθε και του συνεταιρίζεστε θα διεκδικήσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους από τους αρμόδιους και υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία  έχουν περιέλθει: το κράτος, την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο, και με ότι αναλογεί σε ευθύνες και για να πράξει, στον καθένα.

Και ανάλογα κρίνεται και θα κριθεί ο καθείς με το έργο του.

Δημήτρης Κάβουρας

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή