Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τέλος οι διερευνητικές – Επέστρεψε την εντολή και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ακριβώς στις 18:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Ανδρουλάκης όπως αναμενόταν επέστρεψε αμέσως την διερευνητική εντολή  λέγοντας, πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι θα περάσουμε στην επόμενη λύση όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτήν την ώρα ειναι σε εξέλιξη η κατιδίαν συνάντηση του Νίκου Ανδρουλακη με την Προεδρο της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά ο διάλογος που είχαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Ανδρουλάηκης:
Κ.Σ: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.

Ν.Α:  Σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα κε λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους διξαιπυ και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πόλους και πχι για λίγους. Θα κάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ για να υπάρχει αυτή η δύναμη.

Κ.Σ: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Έτσι, επισπεύδονται οι θεσμικές διαδικασίες και, πλέον, αναμένεται να εκδοθεί διορθωτικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα ορίζει ότι η νέα Βουλή που ανέδειξαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνει αύριο, Τετάρτη 24/5, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να λάβει και να επιστρέψει αμέσως την δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο μπορεί μεν να χαρακτήρισε «απρόσμενα οδυνηρό σοκ» το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα του, η ευθύνη όμως την οποία – όπως είπε – αναλαμβάνει ήταν μάλλον προσχηματική, καθώς την ίδια ώρα ισχυρίστηκε ότι οι επιλογές της κοινωνίας, ακόμα και όσων ψήφισαν τη ΝΔ, μπορεί να αποδειχθούν «οδυνηρές» και ότι «διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία».

«Δεν κράτησα την διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνηση. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν υπήρχε κανείς λόγος να κρατήσω τη διερευνητική εντολή. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών, απρόσμενα οδυνηρό, φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό ακόμα και για όσους ψήφισαν ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία.


Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ανεξελέγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς για εμάς το ζήτημα είναι να δούμε πως θα αποτρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό στις επόμενες εκλογές. Με τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε, οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να σταθούμε όρθιοι. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη.

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μαχητές αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα μάχη όρθιοι με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη και αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα αλλά και να παραμείνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών διεκδικήσεων», δήλωσε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει συγκυβέρνηση. Ως εκ τούτου βεβαίως ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω την εντολή επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές, θα μας δώσουν κυβέρνηση αλλά μέχρι τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες».

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή