Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τέμπη Χ3 + Μαλιακός

Tου Χρήστου Σταμόπουλου

Είναι οι τέσσερις πολυάνθρωπες τραγωδίες νέων τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια που στοίχειωσαν την πατρίδα μας. Που προκάλεσαν ανείπωτο πόνο, πρώτα απ’ όλα στους οικείους των νεκρών και πανελλήνιο πένθος.

  • 1998: Δυστύχημα στα Τέμπη με λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του ΠΑΟΚ. 7 νεκροί.
  • 2003: Δυστύχημα στα Τέμπη με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας. 17 νεκροί.
  • 2004: Δυστύχημα στον Μαλιακό με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας. 7 νεκροί.
  • 2023: Δυστύχημα στα Τέμπη από σύγκρουση τρένων, με το επιβατικό να μεταφέρει κυρίως φοιτητές και νέους. 57 -τουλάχιστον- νεκροί (πολλοί εξαϋλωμένοι από την προκληθείσα φωτιά των 1500 βαθμών κελσίου!), 7 διασωληνωμένοι, δεκάδες τραυματίες και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων. Μια ανείπωτη εθνική τραγωδία.

Για όλα αυτά τα τραγικά δυστυχήματα, μπορεί κάθε φορά να υπάρχει το ανθρώπινο εγκληματικό λάθος (οδηγός ή σταθμάρχης), αλλά οι βαθύτερες, οι πραγματικές αιτίες βαρύνουν διαχρονικά το ελληνικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το διαχειρίζονται, για τους κακούς δρόμους, τις ελλείψεις, την εγκατάλειψη και την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής.

Το ελληνικό κράτος κυβερνώμενο διαχρονικά, από πολιτικούς που υπηρετούν τους ολιγάρχες, ασκούν πολιτική με κριτήριο το δίπολο «κόστος- κέρδος». Με απλά λόγια: πώς θα επιτευχθεί το μάξιμουμ των υπερκερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι πολιτικοί αρκούνται, συνήθως, στις μίζες.

‘’Διαχρονικά’’, δεν σημαίνει πως διαχέονται οι ευθύνες γενικά και αορίστως στον χρόνο. Αλλά πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση κάθε φορά συντηρεί και επαυξάνει αυτή την απαράδεκτη και με ταξικό πρόσημο κατάσταση. Γιατί, ως γνωστόν, με τα ΜΜΜ ταξιδεύουν οι φτωχοί, οι μετανάστες και οι νέοι.

Τα 4 αυτά μαζικά δυστυχήματα- εγκλήματα ζητούν πραγματική δικαίωση. Τα δάκρυα των κυβερνώντων είναι κροκοδείλια. Οι ίδιοι, άλλωστε, ουδέποτε ταξίδεψαν με τρένο. Ούτε μπήκαν ποτέ σε λεωφορείο. Διαθέτουν Mercedes με οδηγούς και ενίοτε προπορευόμενα οχήματα!

Χρειάζεται βαθιά αφύπνιση του λαού, ώστε όλα τα κλειδιά της εξουσίας απ’ την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την κυβέρνηση να περάσουν στα χέρια του. Να μπορεί ο Λαός να αποφασίζει ελεύθερα, να ενεργεί ελεύθερα, να εκλέγει ελεύθερα λαϊκούς αντιπροσώπους και να μπορεί να τους ελέγχει ο ίδιος ασταμάτητα.

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, ΤΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ -ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΤΡΟΧΙΩΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή